Козунак

Този козунак е много сладък и любим на цялото семейство. Изключително ароматен и богат на вкусови усещания. Приготвя се невероятно бързо (като кекс) и постигаме смайващи резултати. През последните години съм опитвала и други рецепти, но семейната рецепта си остана незаменима.

Продукти:

5 яйца (отделяме 1 жълтък за намазване)

1 3/4 (почти 2) ч.ч. захар

300 мл прясно мляко

1 ч.ч. разтопена мас, може да я смесите с масло 50/50

1 кг – 1 150 кг брашно на “София Мел”, размесено с 2 пакетчета суха мая на д-р Йоткер или 1 кубче жива мая, размита с охладено прясно мляко

есенция ром

настъргана кора от лимон или есенция лимон

ванилия

стафиди (може да ги накиснете в ром)

орехи

бадеми

локум

Начин на приготвяне:

Затопляме млякото до хладка температура и ако използваме жива мая я разтваряме в него. Първо с миксер разбиваме яйцата и захарта, добавяме лимон, ванилия и поетапно добавяме всичко останало (без ядките и локума) до получаване на готовото тесто. Брашното се сипва последно, по малко и се следи за гъстотата на тестото. Ако използвате суха мая, то тя се добавя в брашното. В този случай бързах и бях забравила прясното мляко. Прибавих го накрая. Дори брашното не пресях. Всеки знае, че е желателно да се пресее, за да се получи пухкав козунак.

За да спестите време може да добавите ядките и да изсипете тестото за печене в съд като при кекс. По-удобно е да използваме суха мая, защото при живата мая трябва да премесваме тестото. Тогава се меси, престоява докато втаса (около час, завито с найлон/фолио и отгоре нещо по-топлещо), след това отново се премесва, оформя се в тавата да втаса още веднъж и едва тогава се пече.

приготвяне на Козунак
приготвяне на Козунак

 

По принцип поръсваме малко брашно или намазваме с олио върху плоскост и изсипваме тестото отгоре. То е меко и не лепне, удобно е за месене. Аз използвах суха мая и замесих набързо ядките. Добавят се стафиди (може да са накиснати в ром), сушени боровинки, сурови бадеми, орехи, лешници, сушени плодове, локум, може дори плодово сладко и шоколад. Пожелание тестото се разделя на три равни части и се сплита на плитка.

 

сплитане на козунак
сплитане на козунак

 

Ако използвате суха мая може въобще да не го месите, а само да го оформите за печене с намазнени ръце.  Ако сте сложили по-малко брашно и ви лепне, направо го оформете с намазнени ръце в тавата и мушнете в тестото ядките. По-малкото брашно си е майсторлъка на свекърва ми и винаги е много вкусно. Това всъщност си е нейната рецепта за великденски козунак. Тя слага около 1кг. брашно и тестото е много меко, дори преди печене не е много обнадеждаващ външния му вид, но крайния резултат е най-мекия и най-желания от всички ни козунак.

 

Козунак в тава
Козунак в тава

 

Желателно е да се използва по-висока тава за печене. Тайната на свекърва ми за лесно отлепване на козунакът е да се намаже тавата с разтопено масло и да се поръси с малко кристална захар. Друг вариант е да се намаже тавата с олио и да се постави фолио за печене. Тестото се моделира в желаната от вас форма.

Готов изпечен козунак
Готов козунак

 

Оставяме тестото да втаса в самата тава, за около час. Когато се надигне се намазва с четка или направо с пръсти отделения жълтък, и се поръсва обилно със захар. Използвах от най-големите тави и се притеснявах, че е голям съдът, но при изпичането тестото увеличи още малко обема си. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

готов козунак
готов козунак