Тарама хайвер

Невероятно вкусно е да си намажете филийка хляб с този хайвер. Ние си купуваме по-голямо количество от специализирани рибни магазини, защото не се разваля, и с изключение на лятото си разбиваме за седмицата по малко. Всички наши приятели го харесват, а дори и децата го обожават. Важно е да се отбележи, че е и много полезен.

Необходими продукти:

150 г тарама хайвер (български от шаран, защото има розов-гръцки, който не е така вкусен).

1/2 средно голяма глава кромит лук, нарязан на дребно

1  скилидка чесън

3-5 филии хляб (може и стар)

2-3 тънки резена лимон с кората (почистват се семките)

700-1000 мл зехтин (олио)

Начин на приготвяне:

Накисваме хайвера във вода за 5 минути, защото е много солен . Прецеждаме го през цедка, за да няма вода в него. Поставя ме го в дълбока купа. Накисваме хляба във вода като за кюфтета. Изцеждаме го и го прибавяме към хайвера. Добавяме останалите продукти без олиото. Пасираме всичко. Олиото изсипваме на малки части (по 100-200 мл.) докато разбиваме. Хайверът увеличава обема си и побелява подобно на майонеза.

 

приготвяне на Тарама хайвер
приготвяне на Тарама хайвер

Възникнали проблеми: Възможно е готовия хайвер да има по-остър вкус. Това може да се дължи на по-голямо количество лук или чесън. Прибавете повече хляб и вкусът ще се подобри.

Много е важно да сипвате олиото бавно, защото понякога е възможно да се пресече. Случва се изключително рядко. Може да започнете отначало с малко хляб и хайвер и после да се добавя лъжица по лъжица от старата смес.

 

пресичане на Тарама хайвер
пресичане на Тарама хайвер