Тирамису

Най-известната италианска торта Тирамису си е класика в жанра. Изключително нежна и вкусна сладост, тя е от най-непретенциозните и бързи торти за приготвяне. Все пак не се правят блатове. Много хора се тревожат да консумират сурови яйца и затова ще предложа много вкусна рецепта без яйца – любимото ми тирамису. Моят мъж  предпочитана тирамису с яйца. Ако решите да се придържате към класическата рецепта с яйца е желателно да използвате пресни домашни или закупени от магазина (защото са с контрол за здравето ни). Всъщност и двете торти са си много хубави.

Децата и някои възрастни не обичат или не бива да консумират кафе. Поради тази причина в кафето, където потапям бишкотите, аз добавям прясно мляко и намалявам кафето. Всичко е въпрос на вкусови предпочитания, но ароматът на кафе в никакъв случай не се губи осезаемо.

Няма значение каква форма за торта ще изберете. Може да се каже, че е по-удобно да се използва правоъгълен съд. Ако използвате по-малък съд, то е редно да е по-висок, за да наредите повече редове, можете да използвате съдове от йенско стъкло, обикновена тава или десертни чаши. Не съм го правила, но в случай че ви останат малко продукти от тортата, то най-лесно е да ги уползотворите като ги наредите в чаши, като можете дори да ги замразите-сладкарските цехове все замразяват тортите и десертите.

Подредбата на бишкотите не бива да ви тревожи. Често хората предварително си подредреждат сухите бишкоти и след това вече си ги потапят в кафето и редят. На мен винаги не ми достигат около 3 бишкоти и ако нямам просто замаскирвам положението с крем. Въобще не си личи, че не са достигнали няколко бишкоти, защото празното пространство се запълва с крем.

По начало високо качество на продуктите също гарантира по-добър вкус на приготвените от вас храни. Най-добрите бишкоти на пазара са „Савоярди,” но не се тревожете ако използвате други. Същото се отнася и за маскарпонето. По-скъпото би трябвало да е и с по-добро качество. По отношение на ароматите аз използвам есенция ром. Всъщност най-добре е ако разполагате с вино Марсала (около 3 с.л.), защото притежава характерен аромат и това си е оригиналната рецепта. Може да използвате също Порто, Амарето, Бейлис, Мадейра и други.

Тирамису ( с яйца)

Необходими продукти:

½ кг маскарпоне

40-50 броя бишкоти (с глазура) или 400-500 гр

5 яйца

1 ч.ч. захар

течна еснция ром/ванилия

около 6 ароматни и силни кафета (по възможност еспресо)

натурално какао за поръсване (може и настърган натурален шоколад)

 

Начин на приготвяне:

Приготвяме кафе и му добавяме 1-2 с.л. захар, за да не горчи. След като се разтвори захарта, оставяме кафето да изстива. Трябва да е по-хладко, за да се потапят бишкотите. В случай, че използваме ром, коняк или вино е добре да го добавим при кафето (не използваме есенции за аромат).

Използват се само сухи съдове. Отделяме белтъците и жълтъците. Разбиваме белтъците с малко захар или щипка сол с миксер на висока скорост до получаване на гъста белтъчна пяна.

приготвяне на тирамису
приготвяне на тирамису

В голяма купа поставяме жълтъците и захарта и ги разбиваме обстойно на силна степен на миксера. Прибавяме сиренето и есенцията. Отново разбиваме с миксера, но не на толкова силна скорост. Събираме двете купи и разбиваме до получаване на хомогенна смес.

Топим бишкотите за малко и от двете страни и редим във формата. В зависимост от съда се редят два или три реда бишкоти. Когато наредим един ред си преценяваме дали ще имаме два или три реда бишкоти и преценяваме какво количество крем да изсипем – ½ или 1/3. Ред бишкоти, после ред крем и т.н., като се завършва с крем.

бишкотите за тирамису
подреждане на бишкотите за тирамису

Необходимо е да престой в хладилник или камера преди консумация поне 5 часа, а най-добре 12. Поръсва се с какао през цедка. Ако желаете можете да си изберете различни форми-сърце, букви, цветя и т.н. и да ги поставите върху парчето за сервиране или върху тортата преди да поръсите с какаото. Можете да поръсите и с настърган шоколад за украса.

тирамису 2
завършване на тирамису
готовото вече тирамису
готово тирамису

 

Тирамису  ( без яйца)

 

Необходими продукти:

½ кг маскарпоне

40-50 броя бишкоти или 400-500 гр

2 малки течни сладкарски сметани

1 ч.ч. захар

течна еснция ром

около 6 ароматни и силни кафета (по възможност еспресо)

натурално какао за поръсване (може и настърган натурален шоколад)

 

Начин на приготвяне:

Приготвяме кафе и му добавяме 1-2 с.л. захар, за да не горчи. След като се разтвори захарта, оставяме кафето да изстива. Трябва да е по-хладко, за да се потапят бишкотите. В случай, че използваме ром, коняк или вино е добре да го добавим при кафето (не използваме есенции за аромат).

Маскарпонето и сметаната трябва да са от хладилника, защото сметаната не може да се разбие, а и различната им температура може да пресече кремът. Разбиваме течната сметана със захарта на висока степен на миксера. След това на по-ниска степен с миксера разбиваме маскарпонето и тогава смесваме двата крема и есенцията.

Топим бишкотите за кратко и от двете страни и редим във формата. В зависимост от съда се редят два или три реда бишкоти. Когато наредим един ред си преценяваме дали ще имаме два или три реда бишкоти и преценяваме какво количество крем да изсипем – ½ или 1/3. Ред бишкоти, после ред крем и т.н., като се завършва с крем.

Необходимо е да престой в хладилник или камера преди консумация поне 5 часа, а най-добре 12. Поръсва се с какао през цедка. Ако желаете можете да си изберете различни форми-сърце, букви, цветя и т.н. и да ги поставите върху парчето за сервиране или върху тортата преди да поръсите с какаото. За украса може да се поръси с настърган шоколад или да се използва сметана.

 

приготвяне на тирамису без яйца
тирамису без яйца