Френска селска торта (Руска сватбена торта)

Пленена от вкуса на тази по-различна торта, моята сестра най-нахално си изпроси рецептата от един сладкар. До преди три години знаех, че това е руска сватбена торта. Един ден реших да правя френска селска торта и за голяма моя изненада те се оказаха еднакви.

Освен че е вкусна, тази торта се прави, за да им върви на хората по мед и масло. Богата е на натурални вкусове, като блатът придава специфичен привкус, усещат се орехите и млякото. Можете да я приготвяте без повод, но е изключително ефектна за представяне пред гости.

Срещам домакини, които се притесняват да приготвят тази торта, защото има по-различна технология, прави се с парено тесто, повече блатове и отнема малко повече време, но според мен това са ненужни притеснения. Всичко си е до организацията на човек. Винаги, когато я приготвям, паралелно си върша и други неща, даже включвам и децата. Отнема ми малко повече време в сравнение с другите торти.

Френска селска торта (Руска сватбена торта)
Френска селска торта (Руска сватбена торта)

 

Продукти за блат:

3 яйца

50 г масло

1 ч.ч. захар

3 с.л. мед

2 ч.л. сода за хляб

4 ч.ч. брашно (3½ ч.ч. за сместта и ½ ч.ч. за доомесване)

 

Начин на приготвяне на блатовете:

Необходими са ни две тенджери, за да забъркаме сместа на водна баня или млековарка с двойно дъно. Разтопяваме маслото, захарта, меда и содата. След това добавяме яйцата и разбъркваме почти постоянно за около 15 минути с лъжица или миксер (по-удобно е).

Приготвяне на блатове за торта Наполеон
Приготвяне на блатове за торта Наполеон

 

Накрая добавяме пресятото брашно наведнъж, разбъркваме хубаво и сваляме от котлона. Изчакваме тестото да се охлади леко, но още топло го доомесваме с останалото брашно (1/2 ч.ч.).

 

Приготвяне на тесто за блатове
Приготвяне на тесто за блатове

 

Разделяме тестото на около 6 сравнително равни топчета.

 

Разделяне на тестото
Разделяне на тестото

 

Поръсваме съвсем малко брашно, за да не залепне тестото и започваме да разточваме топчетата едно по едно. Лично аз разточвам леко тестото и след това го дооформям и разтягам с ръка в тавата, за да продобие размерът на тавата. Може да направите няколко пробождания с вилица върху блата, за да не се образуват балончета при печене (аз не правя). Колкото повече изстива тестото, толкова намалява еластичността му и е малко по-трудно оформянето му. Поради това тестото, с което не се работи може да се държи на топло.

Най-удобно е формата да се намаже с олио и да се използва хартия за печене, но това не е толкова съществено. Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 160-170 градуса до пълно изпичане. Проверява се с клечка, но е видимо и с просто око, че самият блат леко е порозовял/поизпечен. Не трябва да се препича. Около 5-6 минути е необходимо за изпичането на един блат.

Готов блат за френска селска торта
Готов блат за френска селска торта

 

 

Продукти за крем:

2 ½  кофички заквасена сметана – 1000 грама

1 ч.ч. кристална или пудра захар (ако обичате много сладко може да добавите още 1/2 ч.ч. захар)

1 ч.ч. счукани / смлени орехи (други ядки не препоръчвам)

1 ванилия

3 капки лимонова есенция

пожелание – малка течна сладкарска сметана

Начин на приготвяне на крем:

Кремът се прави много бързо за разлика от блатовете.

В руски сладкарски сайтове съм виждала да прибавят сладкарска сметана на тази торта и се получава по-пухкав крем. По-голямото количество крем прави по-богата и вкусна една торта. Трябва да разбиете една охладена течна сладкарска сметана с 2-3 с. л. захар и да я смесите със заквасената сметана.

Ако не използвате сметана и миксер, то всичко се разбърква с една лъжица и се нанася върху блатовете. Орехите може да начупите/поръсите между блатовете, за да може да имате гладък крем за декорация на тортата. Крем се нанася и отвън, в края на блатовете, защото когато тортата престои по-дълго време става по-суха на тези места.

Можете да украсите тортата отгоре и отстрани със смляни орехи за по-голям ефект, както и да развихрите въображението си с други ядки и плодове. Въпрос на личен вкус е да добавите сезонни плодове или сладко от тях – смокини, боровинки, вишни и други между блатовете, след като нанесете основния крем. Аз добавям домашно сладко – от капини или ягоди.

Необходимо е десертът да престой поне 8 часа преди консумация, за да се сиропират блатовете от сметаната. (Възможно е да я сиропирате за по-бърза консумация с ½ ч.ч. захар и 1ч.ч. вода, които трябва да  заврат и изстинат, за да се нанесат.)

 

френска селска торта
френска селска торта