Крем супа от сьомга

Тази крем-супа е изключително вкусна на първо място, много здравословна и бърза за приготвяне. Тя отнема не повече от 40 минути. Не е толкова скъпо да си закупите един котлет, а и ползите от нея са много. Тя е доказан източник на здраве, като набавянето на ценните Омега-3, Омега-6 мастни киселини, минерали (калий, фосфор, калций, магнезий, цинк, селен, желязо), витамини – А, В и Д и белтъчини (пълноценни и лесноусвоими) се превръщат в удоволствие.

Сьомгата е една от най-здравословните и  диетични риби, които могат да се намерят на нашия пазар. Тя е лесносмилаема и нискокалорична за организма.

Вариант I

Крем супа от сьомга, картофи и тиквички

Нужните продукти:

1 1/2-2 л вода
600 – 800 грама картофи
пожелание – 1 тиквичка, като намаляваме картофите
1 – 2 моркова
1 котлет от сьомга
300-400 мл прясно мляко или 50-100 мл течна готварска сметана
50 г масло
копър
сол
черен пипер
 

Нарязваме зеленчуците на дребно, добавяме студена вода колкото да ги покрие и ги оставяме да врат около 25 минути. Добавяме 1 цял котлет от сьомга върху картофите, без да  разбъркваме и всичко ври около 10 минути. Котлетът трябва да е покрит с вода. След това се вади внимателно с решетъчна лъжица и се обезкостява обстойно, за да не останат кости. Ние определено не сме от внимателните и дори ни се е случвало детето (на две години) да плюе кости, но това е  изключение. Кожата на сьомгата я оставяме с рибата за пасиране, защото е много ароматна и полезна.

Рибата се връща в тенджерата. Добавяме 50 г масло и пасираме всичко. Можете да използвате пасатор, миксер или кухненски робот. Добавяме 300-400 мл прясно мляко и сокът на 1/2 лимон. Подправяме със сол, черен пипер и копър. Крем-супата се поднася с кротони.

 

Вариант II

Крем супа от сьомга и спанак (коприва)

 

Крем супа от сьомга и спанак
Крем супа от сьомга и спанак

 

Необходими продукти:

1 1/2-2 л вода
600 – 800 грама картофи
1 – 2 моркова
1 котлет от сьомга
150 г спанак (или коприва)
50 -100 мл. течна готварска сметана или 300-400 мл прясно мляко
50 г масло
копър
сол
 
 

Нарязваме зеленчуците на дребно, добавяме студена вода колкото да ги покрие и ги оставяме да врат около 25 минути. Добавяме спанака (копривата) и 1 цял котлет от сьомга върху картофите, без да  разбъркваме и всичко ври около 10 минути. Котлетът трябва да е покрит с вода.

 

приготвяне на Крем супа от сьомга и спанак
приготвяне на Крем супа от сьомга и спанак

 

След това се вади внимателно с решетъчна лъжица и го обезкостяваме максимално добре, защото е възможно да попаднат кости в крем-супата. Почистената риба се връща в тенджерата. Добавяме 50 г масло и пасираме всичко (може и направо в самата тенджера). Прибавяме 50 мл сметана или 300-400 мл прясно мляко и сокът на 1/2 лимон. Подправяме със сол и копър. Крем-супата се поднася с кротони.

 

разбиване с миксер на Крем супа от сьомга и спанак
разбиване с миксер на Крем супа от сьомга и спанак

 

 

Ако желаете да украсите крем-супата в чинията, то сипете от сметаната в кръг и с клечка за зъби направете форма на звезда.

 

Вариант III

Крем супа от сьомга и броколи

 

Необходими продукти:

1 1/2-2 л вода
600 – 800 грама картофи
1 – 2 моркова
1 котлет от сьомга
200 г броколи
50 -100 мл. течна готварска сметана или 300-400 мл прясно мляко
50 г масло
копър
сол
 

Нарязаните на дребно зеленчуци, заливаме със студена вода, колкото да ги покрием и ги оставяме да врат около 15 минути. Добавяме броколите. След още 10 минути поставяме 1 цял котлет от сьомга върху картофите, без да  разбъркваме и всичко ври около 10 минути. Котлетът трябва да е покрит с вода.

След това се вади внимателно с решетъчна лъжица и се обезкостява възможно най-добре, защото е възможно да попаднат кости в крем-супата. Почистената риба се връща в тенджерата. Добавяме 50 г масло и пасираме всичко (може и направо в самата тенджера). Прибавяме 50 мл сметана или 300-400 мл прясно мляко и сокът на 1/2 лимон. Подправяме със сол и копър. Крем-супата се поднася с кротони.