Споделяне 2 (даване и получаване)

Споделяне 2 (даване и получаване)Споделянето на материални блага е морална ценност. Винаги трябва да ти дойде отвътре и да дадеш с желание и без нагласата, че трябва да получиш нещо в замяна, дори признание и благодарност. Забелязала съм, че можеш да дадеш на един, а получаваш от друг и всяко добро от сърце се връща дори в по-голям размер. Всеки човек може да експериментира със закона за даването и получаването и сам да се убеди. Огледайте свойте познати и роднини и си направете изводите.

Имам баба, която цял живот все не и се дава (редовно дава старо месо напр.), все очаква и иска нещо и живее в мизерия. Тя си произвежда всичко на село, но е бреме за децата си, няма удобства и не е щастлива. Изобщо тези, които са много стиснати все са неудовлетворени от нещо, все треперят за друго и си нямат приятели. Другите, които споделят (обикновено са екстравертно настроени) винаги са душата на компанията и къщата им е пълна. Съществуват племена, които живеят в изолация от цивилизацията. Те си споделят всичко и са си много щастливи.

Парите са ни нужни, но те далеч не са най-важното. Знам, че почти всеки иска лъскава кола, модерни дрехи, екскурзии и т.н., но щастието не зависи от това, а от нашите мисли. Има хора, които изживяват като трагедия съвсем несъществени неща. Парите са като енергията и трябва да се движат, а не да се трупат. Знаете ли колко наши звезди са във финансова криза или треперят за живота си? И те имат проблеми, но в други мащаби или от друг характер.

Всичко опира до изборите ни. Едно семейство от село реши да отиде майката с детето в София, за да учи детето в първи клас и да не е с роми, но бащата остава на село, за да работи. Няма гаранции, че сега това семейство няма да се разпадне заради голямото разстояние и детето да страда. Много сложен е изборът и винаги има рискове. Важно е да не забравяме за моралните ценности, защото днешното общество (особено в големите корпорации) някак налага хората да са крайно неестесвени-борба, лицемерие, клюки, подмазване и точно тези хора ги повишават в службата. Вие трябва да сте в хармония със себе си, а за злините си има кой да се грижи.

Споделяне 2 (даване и получаване) 2Учени като Дийпак Чопра защитават закона за даването и получаването. Той всъщност използва духовно познание в своите книги. Религията също казва, че ” който има, нему ще се даде и ще му се преумножи; а който няма, и това, що има, ще му се отнеме.” Тук се касае за това, че който има морални ценности ще получи материални блага или духовно просветление, а който все “трепери” над материалното и това, което има ще му се отнеме, за да се поучи.

Всеки човек трябва да реши сам за себе си какво иска и да се стреми към него. По пътя си ще има радости и проблеми, които е важно да споделя. Не е важно как, важно е да го прави. Всъщност не е важна целта, а пътят към нея. Какви ще сме по пътя, т.е. как ще се чувстваме и какво ще правим, дали ще дадем всичко от себе си, усилията да отстояваме доброто-всичко зависи от нас.