Децата – част 2 (любов и общуване)

Децата 2 (любов и общуване)Всички са единодушни, че има голяма агресия и проблеми сред децата. Нормално е да има. Ние сме виновни за това. Причините са много и строго индивидуални, затова и подходите към децата, трябва винаги да са различни. Общото лекарство е Любовта. Всяко живо същество иска любов и внимание. Религията ни учи, че трябва да имаме чисти мисли, защото това рефлектира върху живота и децата ни. Който не вярва в това, то поне ще признае, че още през бременността детето усеща любовта и спокойствието на майката, включително семейната среда и заобикалящия го външен свят. Знае се, че бебетата усещат нервността и притеснението, и съответно започват да плачат. В по-късна възраст децата искат да привлекат внимание и започват да искат всичко да им се даде или купи, да преяждат, да са агресивни и т.н., но причината е същата.

Много е важно да се създават семейства където има Любов, за да живеем всички в тази любов. В противен случай е по-добре да се разделят родителите, а не да се жертват в името на децата и абсолютно никой да не е щастлив. Това е форма на насилие и поражда много негативи. Когато си избирате партньор се вслушайте в себе си, запитайте се дали искате деца, които ще носят същите предимства и недостатъци на партньора ви, забравете и за материалното и физическото, защото то е преходно и лесно се губи. Избирайте душата! Лично аз никога дори не съм се поколебала при избора на съпруг и съм много щастлива, това неминуемо се отразява на цялото семейство.

Не са достатъчни думите „обичам те” преди сън и купуването на играчка на децата. Това дете може и без таблети, телефони и скъпи играчки. Ще се зарадва на играта и е хубаво да му я купите, за да е в крак с новите технологии, да свиква да ги използва, но не и за сметка на лично време с вас. Срещала съм родители, които не купуват нищо на децата си, а сами сътворяват играчките им и използват всичко възможно в един дом за забавления. Съвсем разбираемо тяхното дете прояви голям интерес към нашите. Това е много крайно решение според мен, но всеки сам си решава. Толкова бързо им омръзват повечето неща, но има и много полезни и смислени. Все пак играчките развиват креативността и уменията на децата.

Не се притеснявайте ако не можете да му купите нещо. Обяснете му и то ще разбере дори да е на две години. Когато купувате и давате всичко наготово детето не винаги е способно да оцени и да се бори в живота, отпуска се и чака наготово. Има семейства с проблеми от различен характер и смея да твърдя, че децата им са много разбрани, отговорни, добри и оправни.

Децата 2 (любов и общуване) 2Все нямаме време. Работата отнема почти всичкото ни време. Не ми се подхваща темата за домакинската работа, която е безкрайно неблагодарна и няма свършване, особено ако имаш дете и таткото не помага. А ако сте купонджии е още по-трудно. Ние сме с две деца и предимно се събираме семейно с приятели-децата танцуват, пеят и се веселят с нас, правим си пикници и др. Трябва да се правят компромиси и да се мисли какво е добро и за децата.

Родителите нямат никакво време за общуване с малките и това веднага им се отразява. Мъчно ми е, че хората нямат пари и нямат голям избор за гледане на дете. Ужасена съм от това на каква крехка възраст се разделят децата от родителите и колко жестоко е това за психиката на тези създания.

В това забързано ежедневие можете да си изградите поне един ритуал, който да е само за вас с детето. Може да са пет минути, но направете нещо лично и приятно. Тези мигове трябва да са съобразени с вашите възможности и с интересите на детето. Например четене и след това обсъждане, споделяне на деня, планове, определена игра, гъделичкане, пиене на чай и т.н.