Децата – част 3 (институциите)

Децата 3 (институциите)Много разчитаме на институциите и очакваме чудеса. Повечето учители са там за заплата и стоят да им мине времето. Понякога дори да искат да проведат урок, то не е лесна работа, защото те само повтарат на децата как трябва да внимават за малко, да не говорят и да слушат, а те си имат съвсем други интереси. Има учители, които подхождат с любов и уважение и са призвани за това. Съответно получат добри резултати.

Завършила съм в Софийски Университет – социални дейности и една преподавателка ни каза, че „няма как да ни научи как се правят проекти, защото утре ще и вземем хляба”. Тези проекти са найстина съществени за нашата специалност. Друг професор ни каза: „за толкова пари, толкова”. Преподавателите не са мотивирани да преподават, да се развиват професионално и резултатите са смазващи. След време имах контакти и с друг престижен университет-Икономическия. Отново бях потресена от некомпетентността на някои преподаватели. Казвам на някои, защото има и много големи професионалисти, особено сред младите преподаватели.

Изводът е, че когато децата са малки трябва родителите да учат с тях. Тук има проблем, защото е натоварващо да се учи вечер голям материал при толкова малко лично време за двете страни. Моето дете не научава почти нищо в училище. Говоря за елементарни неща. Не съм споделяла това на родителските, защото имаме по-голям проблем с дисциплината, а и е възможно детето да не внимава.

В горна училищна възраст и университета младежите трябва да осъзнаят, че никой не го е грижа за техните познания. Децата трябва сами да се мотивират и да се интересуват да натрупат познания и умения в тяхната област, за да имат добра обща култура и да бъдат успешни професионалисти.

Голям проблем е мотивирането, особено за някои хора, защото всеки човек предпочита по-приятни алтернативи за прекарване на времето. Лично аз много говоря защо трябва да се учи, обяснявам че сега това е работата на детето и определя бъдещето му. Давам за пример възрастните, които имат други задължения в семейството и как не мога да кажа, че ме мързи да сготвя или да отида на работа. Стремя се да показвам за примери неуспелите хора, които ровят в боклука или работят тежък физически труд. Те ако имаха шанс сега биха учили, но е много сложно с деца, пари, работа и т.н. Казала съм и, че някое лято ще я дам да поработи някъде, за да види какво е. Обяснявам на детето, че изисквам от него, защото ме е грижа за него и бъдещето му. Най-лесно за всички е да не искам нищо.

Много от учебния материал е представен изключително сложно и скучно за децата. Набляга се на суха материя, а е направо изключение да имат упражнения, практика. Би било прекрасно ако имаше редуване на теорията с физически натоварвания, кулинарни занимания, творчество, пеене, танци и много други занимания. Аз учех по американска система и дори не използвахме географски карти, което е катастрофално. След това и в другото училище никога не сме имали практика.

Ще дам пример с една от най-големите фирми за езиково обучение, където имат мултимедийни дъски, използват много игри и песни, и не на последно място уважават децата. Те отиват с желание и наистина научават материала. Не е ли идеално, но никой не иска да направи учебния материал по-достъпен, забавен и интересен за децата. Освен това е нужно финансиране на някои практики и занимания. Вкъщи разказвателните предмети ги поднасям по по-приятен начин и ги обогатявам с допълнителна интересна информация.

В някои училища много натоварват децата, след това им дават доста домашни и те не успяват да научат всичко, а само са уморени и изнервени. Защото амбициозните родители са ги записали на английски, плуване и още нещо. Тези деца са по цял ден като възрастните по улиците и не това им иска душата. Има деца, които ще издържат на определени натоварвания, но винаги трябва да се търси мярката според възможностите и интересите на детето. Насила не става. За мен оценките не са всичко.

Има хора с добър успех и такива без висше, като Ричард Брансън, които правят милиони. Човек преди всичко трябва да се научи как да живее, да има морални ценности, да общува, да отстоява себе си и едва тогава да получи научно и творческо познание, за да може да е успешен като личност. Имах много амбициозна и красива съученичка, която за всеобща изненада не пожела да продължи да живее на 30 години. Уроците са много и понякога трябва да се научим да губим, да простим и да продължим напред. В такива моменти оценките нямат значение.

Децата 3 (институциите) 2Всички деца си се раждат с определени таланти и ние трябва само да ги насърчаваме. Дори учителя на дъщеря ми е казал, че си е объркала интересите. Защо посещава дърворезба като там няма момичета? Мислех, че все повече жени се изявяват в мъжки професии и са много добри. Родителите също ограничават и стопират децата като казват на момчетата си, че вече са големи за уроци по изработка на кукли, че балета е изкуство за момичета и щели да ги подиграват и т.н.

Не бива да караме децата да се занимават с неща, които не желаят. Възможно е да станат добри в това, което сте ги „принудили” (с приказки или заплахи) да учат, но представяте ли си колко добри щяха да са в това, което им идва отвътре, колко щастливи и талантливи щяха да са там? Това е насилие над личността. Хората правят и глупости, но трябва да си минат през това, за да си научат урока.