Децата 4 (Филми и електронни игри)

Децата 4 (Филми и електронни игри)Искам да споделя, че недоумявам днешната популярност на някои детски приказки. Та те са направо зловещи за малките дечица. Цял живот ще помня страховете ми когато бях малка и неразбирането на героя, който убива всичките си жени, защото били любопитни и не се подчиняват на заповедите му-“Синята брада” на Шарл Перо. Когато чета “Малката кибритопродавачка” винаги плача. Какво да си мисли дете когато слуша историята на Хензел и Гретел, които били изоставени в гората да умрат от собствения си баща? Има и други страшни приказки, но идеята ми е, че те само плашат децата и не ги учат на нищо добро. Има и много безсмислени книги като съдържание, пълно е с книги и списания на някоя марка, които са невероятно популярни сред децата. Трудно разбират, че тази реклама не означава качество. Децата винаги предпочитат списание “Барби” с играчка пред развиващото “Арти” например и това е жалко. Дори наскоро малкото ми дете (на 2 години и половина) намери недоразумение в една книга и взе да се смее, наричайки сърничката “глупчо”, защото се държи неадекватно.

Наскоро попаднах на американска класация за най-популярни книги и филми за децата и направо се стреснах. Всички се отнасяха за вампири, магьосници, върколаци и ужаси. Това обърква ценностната система на младите хора и най-лошото е, че тези лоши герои са представени привлекателно, като положителни. Резултатът е, че не само тинейджърите, а дори и възрастните одобряват и подражават на тази ценостна система.

По отношение на филмите в България се оказа, че положението е подобно. Ето някои от заглавията: „Здрач,”“Warm Bodies,” “Beauty and the Beast,”“The vampire diaries,” “Twilight,” “True blood,”“Blood ties,” “Supernatural,”“Teen wolf,”“Buffy – the vampire slayer,”“Angel” и т.н. Дори три-четири годишни обсъждат филма: „Бавачката ми е вампир”. Голямата ми дъщеря се беше наплашила от Кървавата Мери от реалистичната книга на един батко и вече трета година не може да го преодолее напълно. Защо си го причиняваме? Само защото това е модата и ако не я следваш си аут от готините, вече ставаш загубеняк?

Възрастните също гледат натоварващи филми и си мислят, че не им оказват никакво влияние, че си каляват волята или нещо подобно. От много години не гледам такива филми и установих, че не сънувам кошмари. Всичко ни остава в съзнанието и понякога се хващаме да си повтаряме песни, изрази от филми или да си представяме отново видяното. Ние го преживяваме отново и отново, а то е наситено с негативи и вреди за нас. Мислите изграждат битието ни, а от емоциите зависи здравето ни. Понякога човек е атрактивен и като има смелостта да се противипостави на модата и отстоява себе си.

Децата 4 (Филми и електронни игри) 2Не по различно е състоянието на електронните игри за децата. Не е лесно за родителя да контролира всяка игра. Попадала съм на много неприлични игри, често се нарушава закона, убива се и младите хора си се забавляват на това. Най-вече момчетата играят много агресивни и често изпълнени с убийства игри. Това не е без последствия. Игрите за децата стават все по-реални. Войниците в САЩ ги подготвят по подобен начин за война. Те са обучени с подобни игри и са тренирани да стрелят точно в сърцето и главата на противника.

В САЩ когато децата се държат по-агресивно или са просто по-буйни им слагат диагноза “хиперактивност.”Там се “лекуват” 950 000 ученици всяка година със силни лекарства за контрол на ума като „Прозак.” Сред страничните въздействия на тези медикаменти, от които нямат нужда и полза, а само вреда най-обезпокояващи са острите психози. При проблем децата реагират спонтанно като в игрите и дори бъркат реалността. Стрелят като във виртуалното пространство. Децата са точни и един вид обучени като войниците. Те не осъзнават нещата и не са виновни. Всичко това е и с цел да се изземе оръжието на населението в перспектива. Жалко за цената – децата убиват свой връстници и възрастни.

Важна е културата на обществото. Всички знаем, че в момента сме загърбили моралните ценности и се дава превес на доста деградиращи и изкривени представи. Сякаш виртуалния свят е много по-лесен и модерен, защото го предоставяш на детето и имаш повече свободно време, без много усилия. Науката препоръчва за деца до две годишна възраст изобщо да не гледат телевизия и компютър. Виждаме резултатите и при големите деца. Не бива да пропускаме да споменем за манипулирането съзнанието на хората посредством екрана. Друг негатив е застояването и затлъстяването. Имам познат програмист (на 28 години) с диагноза атрофия на мускулите. Признавам, че някои от игрите и определени филми имат стойности и предимства, но с нищо не трябва да се прекалява.

Децата 4 (Филми и електронни игри) 3Много от хората нямат финансова възможност за занимания в свободното време. Мога да приложа елементарен пример как се държи обществото с децата и младите хора. До нас има гимназия и учениците нямат къде да се събират. Свидетел съм как хората ги гонят от междублоковите пространства с пейки заради шум, който далеч не е неприятен и постоянен. Децата нямат къде да отидат на слънце. Нямат условия за нищо. Какво сме им предложили? Изобщо защо не уважаваме и не учим децата на по-стойностни неща? Нека да изградим алтернатива за по-приятни занимания вместо само да им се възмущаваме.

Все по-популярно е да се работи на доброволни начала, могат да се включат някои родители или възрастни хора с повече свободно време. Защо да не открием нещо като различни клубове за свободното време в училищата, читалищата или кварталите-езици, туризъм, роботика, дърворезба, шивачество, дизайн, актьорство, детективи, комикси, готварство, пеене, танци, музика, графити, рисуване, глина, иконопис, кино, анимация, религия, йога, волейбол, футбол, баскетбол, благотворителност и т.н. Не е много скъпо да се изгради нещо като фитнес или зала за игри-батут, лост, катерене, тролей, маса за тенис и други подобни съоръжения за децата.

Може да се направи градина с плодове и зеленчуци. В Америка 6-годишните деца не разпознават домата като зеленчук. Да направим разяснителни кампании за здравословното хранене, диетите и последствията. Децата не са достатъчно информирани за секса и последиците от него. Използват алкохол, цигари и наркотици. Полезни биха били и в изграждането на различни проекти. Младите са прекалено изолирани от обществото. Може би ако им предложим да участват в обсъждането и решаването на различни проблеми ще станат по-отговорни и полезни. Желателно е да ги уважаваме, да им дадем по-добри условия и да спомогнем за изграждането на по-добрата им обща култура, защото децата са нашето бъдеще.