Децата – част 6 (свобода и наказания)

децата - част 6Възпитанието на едно дете зависи най-много от семейството. То трябва да научи децата на морални ценности. Дори в държавна детска градина персоналът се отнася по различен начин с деца и родители, които не дават подаръци и не финансират детската градина. Навсякъде виждаме липсата на любов и доминирането на материалния свят. За всички е важно да са марково облечени, да имат модерни телефони, таблети и т.н. Няма други ценности. Фолк-модата за момичетата и насилието при момчетата са определящи. Трябва много да се говори на децата и най-важен е личния пример. Не може да казваш, че не трябва да се лъже и да лицемерничиш. Малките винаги слушат и всичко разбират. Понякога са толкова честни, че дори е възможно да наранят с думите си. Допустими са единствено шегите.

Желателно е да гласуваме доверие и да даваме известна свобода на младите хора, защото така стават по-отговорни. Ако много ги ограничавате не се знае какви изблици може да се очакват в един момент, а и те винаги могат да ви излъжат. Говорете за доверието и за личната отговорност да се опазят, давайте примери, показвайте им, защото те си мислят, че могат да контролират всичко и на тях няма да им се случи. Те се мислят за безсмъртни. Прощавайте им и не бъдете строги, спомнете си, че и вие сте били такъв, но в по-друго време. Бъдете приятел! Информирайте ги, защото така ще знаят истината и ще ви се доверяват. Сега има интернет, но не разчитайте само на това, защото общуването е най-важно. Имала съм колежка, която си мислеше, че може да забременее от орална любов (на 18 години), а примерите са безкрайни. Младите хора са неграмотни и започват да водят полов живот все по-рано. Много трябва да се внимава, защото в пубертета са много чувствителни и като цяло родителите не са авторитет. Ако вас не ви зачитат помолете някои значим за тях, като леля, вуйчо, братовчед, съсед и т.н. да поговори с детето. Хубаво е да има на кого да споделя и да получи правилна информация при проблеми. Можете дори да го заведете при психолог. Децата са много различни и имат различни нужди. Разбира се някои от тях са достатъчно информирани и отговорни личности.

децата - част 6-2В Америка и Канада е забранено насилието над деца. Какви невероятни тръшкания на деца съм виждала… и родителите стискат зъби. Когато си отидат у дома редовно си ги напляскват по дупето, но това си е семейна тайна. С тези си действия родителите само се успокояват, но ефект няма. Във възпитанието на едно дете наказанията трябва да се осъществяват веднага! Все едно кучето да ти изяде чехъла пред теб и ти да го набиеш след пет часа за това. Безсмислено е.

Голямото ми дете беше станало много глезено. Получаваше всичко и беше в такава среда, където цареше материалното. Колкото и да говорехме, давахме личен пример, заплашвахме и наказвахме, ефект нямаше. Не я интересуваше и нищо не помагаше. Дори се консултирахме с психолог, но не каза нищо ново. Беше ме срам от поведението и. Тя не уважаваше хората и не се извиняваше за нищо. Трудно се пречупи и то защото я ударихме няколко пъти. Плачеше, не защото я боли, а от унижението, че сме и посегнали. Това дете стана изключително добро и възпитано след това и си признавам, че съжалявам задето токова късно го направихме.

 

децата - част 6-3Наказанията и заплахите винаги трябва да се спазват, защото децата са хитри. Знаят слабите ни места, молят ни се и изобщо си имат подходи за постигане на целите. Ако не спазвате обещанията си децата няма да ви вярват и да ви уважават. Винаги трябва да сте справедливи и дори да сбъркате е добре да си признаете. Най-добре за всички е ако можете да използвате единствено силата на любовта!