Децата – част 7

децата 7Вярвам в силата на мисълта и знам, че тя сътворява нашата реалност. Именно затова трябва много да внимаваме какво казваме и правим сред деца, защото това може да има последици през целия им живот. Определения от страна на родителя като:”То не може да пее.” или „Много си глупаво!” ще станат утвърдителни за едно малко създание. Огромна грешка е подобно определение, защото децата приемат всичко за истина. Те трябва да имат много самочувствие и вяра, че могат всичко и ние трябва да ги насърчаваме, а не да ги стопираме и ограничаваме. Трябва да ги учим, че е нужно да се положат някакви усилия за постигането на цели, но няма невъзможни неща. Добре е да знаем, че в днешно време посредством хипнозата излизат наяве травми от детството, които дори не звучат съществено, но за едно крехко детско съзнание са сравними с физическо насилие (дори изнасилване) като степен на изживяване и последствия.

Винаги трябва да казвате истината. Ако казвате, че щъркелите носят бебета, защото децата са малки, само забавяте умственото им развитие и губите доверието им в бъдеще. Толкова ме беше страх да призная истината за Дядо Коледа? Ако заплашвате децата, че ще дойде лошото куче, защото не слушат рискувате да насадите страхове за дълго. Трябва да сте умерени във всичко. Казвайте само истината, защото децата знаят и чуват повече, отколкото предполагате. Изобщо много трябва да уважаваме личността на децата. Те не само че имат същите като вашите чувства, но са още по-чувствителни, особено към неправдите. Когато сме нервни също сме склонни да им се караме и да ги нараняваме.

Опитайте при следващата беля да се посмеете от сърце вместо само негативи. Когато трябва бъдете строги. Преброте до 10 и регулирайте дишането! На мен много често ми се случва като видя някоя беля да не мога да се скарам, скришом си се смея и оставям на мъжа ми да се кара, защото е по-въздържан. Например мойте кумове само се смеят на белите и нямам представа как ще се карат на това дете. Взело, че се наакало и мазало, мазало, а те си го снимат и си се смеят как ще му показват щуротийте. Имат много добро и винаги усмихнато дете, благодарение на възгледите си. Надрасканите мебели напр. не можеш да ги оправиш така или иначе, поне не се ядосвай толкова.

images15Желателно е да изградим положително отношение на децата към здравословната храна. Ние изграждаме техните вкусови предпочитания от малки и затова е важно какво консумираме. Не е нужно да ги насилваме и да стигаме до крайности, защото това има повече вреда, отколкото ползи. Не трябва да слушате за всичко науката и педиатрите, защото например от това, че им се доверих съм кърмила само шест месеца, а щеше да е добре за бебето да продължим още малко. Постоянно има много спорове относно всичко. Например разногласията за това дали трябва да пият вода кърмачетата, ваксините, храната и т.н. Има родители, които слушат докторите и будят бебето да яде през три часа, което е мъчение за всички. Щом спи значи си е сито. Или в Германия децата не спят на обяд в детските градини. Да но ако твоето дете е поспаливо трябва да го сложиш да почине, а не да го измъчваш и изнервяш защото така ти изнася. Няма правила за нищо и всичко е много индивидуално. Важното е да не насилваме децата, а да ги зареждаме с положителни емоции, за да са здрави и щастливи.

Малките-големи личности се нуждаят от много любов и ние трябва да им я даваме винаги, за цял живот. Техните характери и физически характеристики са различни, затова е нужно да имаме уважение към тях, да ги приемем такива, каквито са. Ако децата са мързеливи или буйни не можем да ги променим с някаква форма на насилие, а трябва да намерим начин да удовлетворяваме нуждите и интересите им.

Родителите, особено майката (понякога бащата) са незаменими с нищо друго на този свят за едно дете. Институциите, гледачите, роднините, средата и изобщо всичко останало остава на заден план, защото те спомагат, но не са толкова жизненоважни за сформирането на личността на детето. Когато можете бъдете до децата си, защото те растат бързо и после е твърде късно! Обичайте ги и ги уважавайте, подкрепяйте ги и винаги бъдете до тях, но не им насаждайте собствени убеждения и стремежи! Децата са нашето бедеще и нека това да е бъдеще на любов и разбирателство!