Бабините курабийки

Готовите курабийки са много голямо количество и затова препоръчвам да си правите половин доза. Запазват се в много добро състояние четири дни и са голяма радост като закуска за децата в училище. Има деца, които дори си поръчват да им направя. Ние си ги изяждаме, защото много ги обичаме. Малкото ни дете обича да и ги моделираме и много се забавлява при приготвянето им.

Продукти:

4 яйца (отделяме половин белтък за мазане, защото жълтъкът придава изпечен вид на курабийките и вечно се бъркам, че са изпечени)

2 ч. ч. захар

1 ч. ч. кисело мляко-220г

1 ч. л-чка сода

1 ванилия

ситно настъргана кора от 1 лимон

1 ч. ч. разтопена мас (с друга мазнина не са толкова меки курабийките)-220г

1100 – 1250 грама ( 1кг и малко) брашно

Приготовление:

Разбъркваме яйцата и захарта. Добавяме останалите продукти, като брашното го добавяме постепенно и не цялото. Поръсваме с брашно върху плота и изсипваме с лъжица тестото, за да го замесим. Готовата смес трябва да е мека доколкото може и да не лепне. Когато се разреже с нож има шупли.

Най-лесно за моделиране е да направим топчета и въобще не трябва да оформяме перфектни форми, защото след изпичане са си идеални. Когато курабийките са за деца е задължително да има фигурки. Тестото се разточва на около 1-2 см дебелина и се правят форми или се реже на правоъгълници с нож. Аз предпочитам тестото да не е разточено много тънко, за да получим по-меки курабийки. Можете да дадете на децата да ги моделират и да се забавляват. Голяма изненада е да скриете нещо в някоя специална курабийка или да увиете във фолио коледни късмети. Най-лесно и бързо е последното тесто да го разточим и нарежем с нож.

Приготвяне на Бабините курабийки
Приготвяне на Бабините курабийки

 

Готовите форми се мажат с белтъка и се поръсват с кристална захар. Редят се на леко разстояние, защото малко се уголемяват при печене.

Предварително загряваме фурната на 200 градуса.Тавата се маже само веднъж с олио или се използва хартия за печене. Не е добре да ги препичате, но всичко е въпрос на личен вкус.

Можете да декорирате част от тях с купени украси за торти, с шоколадов сироп или със смес от белтък, пудра захар и боя за сладкиши. Аз предпочитам да не използвам бои, защото не са полезни, а и така са си достатъчно атрактивни.

Бабините курабийки
Бабините курабийки
Бабините курабийки
Бабините курабийки

 

Бабините курабийки във формата на зайчета
Бабините курабийки във формата на зайчета

Можете да си моделирате зайчета, но е трудоемко и аз оставям това забавление на децата.

Бабините курабийки като зайчета
Бабините курабийки като зайчета