Венецианска маска

Дъщеря ми – Жени направи тази маска в училище преди две години. Получила е малко помощ от учителката и след това нейната картина участва в изложба. Много ни хареса и веднага си я окачихме на стената. Наскоро направи още една маска. Дано да вдъхнови и други деца да сътворят свои уникални маски.

Необходими материали:

кадастрон, ненужни парчета плат, копчета, мъниста, цветни пера, течен брокат и лепило (“C-200″ или “Mомент”).

Първо се очертава желаната форма на лице с молив. Според размера му очертайте върху подходящ плат очи и устни и ги залепете. След това се лепи набрано парче плат до получаване на желаните от вас форми. Не се притеснявайте ако сбъркате, защото може да разлепите и коригирате парчето плат. Жени използва “C-200″ и аз се тревожех, че се вижда, но когато лепилото изсъхна не се виждаше толкова осезаемо.

Когато приключите с платовете може да залепите подбраните от вас копчета, мъниста и пера, за дооформяне на маската. Накрая се рисува с течни брокати (малки тубички с малка дупка, която позволява детайлно нанасяне). Те оформят финалните щрихи, очите, устните и веждите. Във втората маска Жени използва тюл за чело, нос и дооформяне на общия вид на маската.

Готова Венецианска маска
Готова Венецианска маска
Венецианска маска
Венецианска маска

Дори и така изработени венецианските маски внасят тържественост, тайнственост и много красота у дома. Нашите маски са много весели и радват душата ми винаги когато ги видя. Горда съм да видя такава нестандартна красота и позитивизъм, сътворена от детските ръце. Всеки може да претвори  своята душевна визия за маска, която да изрази тайнственост, разкош, романтика, страх, красота. Всяка творба носи свой стил, характер и послание към света. Дори формата на лицето спомага за по-ясно изразяване на желания образ. Триъгълната всява страх, а овалната придава мекота на характера. Възможните материали за направа на маска са безкрайно много и отново зависят от наличностите ни или от търсения ефект-кадифе, тафта, дантела, сатен, кожа и т.н. Удачни са всякакви ефектни материали като ресни, скъпоценни или по-обикновени камъни, птичи пера, различни цветни брокати и други.

Не мисля, че въображението има нужда от модели, но ще приложа снимки за вдъхновение.

Венециански маски
Венециански маски