Домашно сирене

Обожавам домашно сирене. Толкова рядко ми се случва да усетя този вкус от детството… До преди известно време, единствено когато на село се събираме цялата улица, за да празнуваме Гергьовден ме черпеха съседите и аз си похапвах със сладост този деликатес. Наскоро решихме да си направим и ние прясно сирене. Всъщност се оказа много лесно. Леля Катя ми обясни всичко и ме успокой, че дори да не успеем, ще ядем извара.

Нужно е да спомена, че споровете за и против млечните продукти са много и крайно противоречиви. Мнозина определят тази консумация като причина за остеопорозата и други здравословни проблеми, но същевременно познавам възрастни хора, предпочитащи млечните продукти, които са в изключително здраве. Официалното становище по отношение на млечните продукти (вкл. прясното сирене) е, че са изключително полезни за изграждане на костната маса и зъбите. Сиренето е познато от най-дълбока древност. Може да ни е завещано от извънземни цивилизации. Със сигурност са го използвали шумерите и древните египтяни, но вероятно не по този брутален начин, познат в нашата промишленост. Смятам, че всеки сам ще си реши как чувства нещата и най-важното е да не насилва своя организъм.

Всъщност съществува риск за здравето на хората да се консумира непастьоризирано мляко ако то е инфектирано или некачествено обработено. Въпреки, че прясното сирене е много полезно, не бива да бъде консумирано от бременни жени  и малки деца, тъй като защитният им механизъм е по-уязвим. Всъщност риск от листерията например има не само при консумацията на меки сирена, но се открива в някои салати и сладолед. Затова лично аз гледам да не мисля за опасности и си похапваме с удоволствие.

Ще дам пример с нашето мляко, за да очертая насоките при приготвяне на прясно сирене. В този случай разполагахме с 3 л прясно краве мляко. Млякото не се вари. Най-добре е, да е току що издоено, дори може да се изчака да се охлади малко. В случай че е изстинало трябва леко да се затопли на котлона. Необходимо е да се разбърка, за да се получи една температура на млякото в целия съд. Трябва да е затоплено съвсем малко, направо хладко, а когато се кваси кисело мляко се затопля много повече. Някой хора измерват температурата на млякото, като посочват достигане на около 32 до 40 градуса.

Отстраняваме тенджерата от котлона и добавяме мая за сирене. За малки количества си пише колко капки да добавите, а за 10 л мляко се слага 1 ч. л. мая. В случая сложихме 1/3 ч.л. или непълна чаена лъличка, разбъркваме млякото и го звиваме с одеала да престой на топло около 1 или 1 ½ часа, ако е по-голямо количеството на млякото.

подсирване на Прясно сирене
подсирване на Прясно сирене

Когато измине необходимото време за съсирване на млякото, изваждаме тенджерата и я разбъркваме с готварска тел.

Прясно сирене готово за изцеждане
Прясно сирене готово за изцеждане

Получената смес и я прецеждаме с марля за около 10-15 минути. Отделя се суроватка, която е много хубава за месене на хляб и питки, а някои хора дори я пият, защото съдържа ценни минерални соли. Моята баба си прави извара от суроватката. Оставя я на огъня, добавя 2 стръка коприва и когато заври и досипва студена вода, за да я пресече. Аз поставям суроватката да заври и тя сама се пресича, след което я прецеждам през марля и получавам извара.

Прясно сирене готово за изцеждане
Прясно сирене готово за изцеждане

 

изцеждане на Прясно сирене
изцеждане на Прясно сирене

 

След това затискаме сиренето с нещо тежко. Можем да увеличим тежестта и изчакваме сиренето да се доизцеди и да продобие определена сгъстена форма.

 

изцеждане на Прясно сирене
изцеждане на Прясно сирене

 

Неузрялото прясно сирене се разваля изключително бързо ако не се осоли. Има трайност два дни.

По този начин бързо и лесно се сдобиваме с истинско прясно сирене. От 3-те литра прясно мляко получихме 548 г сирене.

готово Прясно сирене
готово Прясно сирене