Как да си направим домашно масло

Маслото е едно от най-вкусните неща на света. Най-обичам препечена филийка хляб с масло и чубрица… Много са храните, които се превръщат във вкусно изкушение само благодарение на ароматното масло – супи, десерти, баница и много други. Предлаганите в магазина малки масла, са някакви подобни на масло продукти, които не стават за консумиране. Всеки ще предпочете уханието и вкуса на истинско масло.

При възможност нашето семейство си взима мляко от различни ферми и частни търговци. Градските ми деца не понасят каймак и реших да го използвам за направата на нещо полезно, а именно – масло. То е истинско, без консерванти и оцветители. Ако желаем, с обезмасленото вече прясно мляко може да си подквасим мляко – става чудесно обезмаслено кисело мляко.

Понеже нямам инструменти като някогашните попитах баба какво да правя. Оказа се много лесно за изпълнение.

Желателно е млякото да престой една нощ в хладилник, за да се образува добър каймак. На следващия ден събираме каймака с лъжица в един буркан. Ако ви се струва малко количеството каймак винаги можете да го съхранявате във фризера и когато имате по-голямо количество да направите масло.

каймак за приготвяне на домашно масло
каймак за приготвяне на домашно масло

В буркана добавяме хладка вода в съотношение 1:1 и започваме да разбиваме с едната бъркалка на миксера. Моята баба няма миксер и разбива маслото на ръка. Това занимание предлага добро физическо натоварване, защото ако човек не оцели температурата отнема половин час, като се изчаква да се охлади и пак се разбива. Всъщност това е добър начин да успокойте нервите си. 🙂

При разбиването първоначално се образува сметана, а малко след това течността става на гранули и полепва по бъркалката на миксера. Става изведнъж. Така се отделя маслото от водата. Необходими са ви около 5 минути разбиване.

разбито домашно масло
разбито домашно масло

Когато е готово маслото се събира с лъжица. Необходимо е да измиете останалата суроватка от маслото със студена вода, за да удължите срока му на годност. Сменят се около три води, за да се избистри водата.

Маслото има кратък срок на годност, така че ако няма да го употребите за около 1 седмица, препоръчвам ви да го замразите във фризера.

Отделената суроватка или още butter-milk, в която е разбито маслото може да се използва за замесване на тестени продукти и хляб или може да се замрази.

Количеството на полученото масло зависи от маслеността на самото мляко. От 3 л мляко ние получихме 111 г истинско масло.

Получава се страхотен био продукт от не толкова необходимия ни каймак.

домашно масло
домашно масло