Сладко от череши (вишни)

Черешата е съвършен плод, даден ни от Рая – така твърдят мнозина просветени, както и християнската религия. Казват, че дори самодивите обичат нейния нежeн и сладък вкус. Слънчевата светлина в този символ на доброто изобилства. Ето ви идея как да съхраните малко късче от енергията на това вълшебство за мразовитата бяла зима.

Необходими продукти:

2 кг череши

2 кг захар

2 ч.ч. вода

1 ч.л. лимонена киселина

 

Начин на приготвяне:

Ако разполагате с еко череши, то е необходимо да ги накиснете с вода и сол, за да излязат плодовите червеи. Аз така и не видях да изплуват, но така беше по-добре

за мен. Не ми е приятно да се срещам с тях.

Измиваме плодовете. Леко досадно е чистенето на костилките. Това действие може да бъде извършено със специален уред за целта, но ако нямате можете да използвате и други подръчни материали-нож, затворена безопасна игла, пирон и т.н. При обезкостяването, черешите направо се поставят в подходящ съд, в който ще се изваряват. Има дълбоки и широки тави за приготвяне на сладко, които ускоряват сгъстяването, но и тенджера ще ви свърши добра работа.

 

Приготвяне на сладко от череши
Приготвяне на сладко от череши

 

Поставя се съответния съд с черешите, водата и захарта на котлона и се оставя да ври като редовно трябва да се отпенва – премахваме образувалата се пяна от сладкото с една лъжица. Желателно е да не е много силен котлона, защото сладкото може да загори, а и по-рядкото разбъркване запазва целостта на плода.

 

Опенване на сладко от череши
Опенване на сладко от череши

 

Трябва да измиете бурканчета за сладкото. Те трябва да са сухи. Затова когато се изцедят и наближи времето за сладкото, те се поставят във фурната на 50 градуса в тава за 10 мин. Трябва да са топли за да консервираме сладкото.

Необходимото време за приготвяне на сладкото е около час. Разбираме, че е готово когато капнем капка в някакъв съд и капката си стой закръглена, а не се разтича (като вода). Може да се каже, че е желирано. Друг вариант е да изсипете малко сладко в една съдинка и когато изстине да направите пътечка с лъжица. Ако пътечката е явно очертана и не се събира като течност, то сладкото е готово.

Малко преди да отстраним сладкото от котлона добавяме лимонената киселина и разбъркваме добре.

Поставяме готовото и още топло сладко в затоплените бурканчета. Затваряме бурканите добре и ги обръщаме с капачката надолу. Така трябва да изстинат. След това се изплакват с вода, за да не ви лепнат и зимнината може да се подреди в мазето на хладно и тъмно място.

 

Сладко от череши
Сладко от череши

 

Ще си призная, че нещо все нямах време и това сладко го правих три дни. Първия ден се справих с най-трудното, а именно обезкостяването на черешите. Отгоре изсипах захарта и така оставих всичко в хладилника за през нощта. По този начин черешите си пуснаха сок, а и не се натоварих с работа. На следващия ден сварих сладкото, но нямах време да се занимавам с това и отново прибрах тенджерата в хладилника. На третия ден приготвих бурканчетата и когато те бяха готови затоплих почти готовото сладко. Най-накрая приключих и имахме налице 7 сравнително малки бурканчета.

Домашно сладко от череши
Сладко от череши

Сладкото от череши има съвсем леко доловим кисел вкус. То е идеално за редица сладки изкушения като торти, рула, мекици, сладки, кремове, палачинки, гофрети и не на последно място за филийка с масло.