Домашни сладки

Това са сладки, с които съм отрасла. Обожавам ги за закуска с кисело мляко. Най-хубавото е, че запазват добрите си вкусови качества няколко дни. Дори на следващия ден след направата им са ми още по-вкусни и крехки. Винаги можете да направите половин доза. Успокойтелното е, че се приготвят сравнително бързо.

Необходими продукти:

2 яйца

1 ч.ч. разстопена свинска мас

1 ч.ч. олио

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. захар

1 ч.л. сода

ванилия

брашно, колкото поеме – 1 кг

 

Начин на приготвяне:

С миксер разбиваме за кратко яйцата и захарта. След това добавяме и останалите продукти, като брашното го прибавяме поетапно, следейки гъстотата на тестото. Сравнително бързо получаваме почти готово тесто.

Когато тестото е готово го изсипваме върху плоскост, която е поръсена с малко брашно и замесваме тестото, колкото да добавим необходимото количество брашно, за да се оформят сладките. Самото тесто е мазно и не лепне при работа. Взимаме си по малко тесто и с шприца оформяме сравнително еднакви по размер сладки. Може да се добави сладко, за да получите цветя. Друг вариант е да ги моделирате на топчета, в които има парче локум или орех.

Тесто за домашни сладки
Тесто за домашни сладки

 

 

Тесто за домашни сладки
Тесто за домашни сладки

 

Домашни сладки
Домашни сладки

 

Не е необходимо да се омазнява тавата. Пекат се в предварително загрята фурна на около 180-200 градуса докато сладките леко се зачервят. Достатъчни са около 10 минути.

 

Домашни сладки
Домашни сладки

 

Когато сладките са готови се редят в подходящ съд и се поръсват обилно с пудра захар. Подходящи са за закуска в комбинация с мляко или кафе.