Сироп от вишни

Вишневия цвят за китайците е символ на женската красота и любовта. За японците цъфналите вишни символизират преходността на живота и са ги превърнали в голям традиционен празник, в който всички съзерцават красотата на тези цветове, които не дават плод – само красота.

Ние също съзерцаваме красотата на цъфналите вишни, но сме благословени да се възползваме от прекрасните им плодове.

Сиропа от вишни е класическо питие, останало от годините, когато нямаше избор на напитки и се правеше масово в домакинствата. В днешно време все повече хора започват да търсят храни и напитки, приготвени в домашни условия, защото се тревожат за употребата на много консерванти и оцветители на предлаганите в магазина продукти.

Този концентриран сироп се използва целогодишно от всякакви възрастови групи като напитка. Притежава изключително ароматен и сладък вкус (характерния кисел вкус на вишните се губи). Използва се за подобряване на вкуса на сладолед, нишесте, парфе, сиропиране на торти и други десерти.

 

Необходими продукти:

3 кг вишни

40-50 листа от вишни

1 пакетче лимонена киселина

захар – около 4 кг

 

Начин на приготвяне:

 

Почистваме вишните от дръжките. Ако са червиви ги поставяме в студена вода с малко сол, за да излязат червейчета. Плодните червеи не са опасни. След което ги измиваме добре заедно с листата. Поставяме ги в голям съд – тенджера или кофа, в който сипваме вода, колкото да ги покрие и да остане малко над тях. В случая използвахме около 2 литра вода. Добавяме и пакетчето лимонена киселина. Така престояват една нощ.

Приготвяне на Сироп от вишни
Приготвяне на Сироп от вишни

На другия ден се слагат на котлон да заврят, за да се затопли сиропа и по-лесно да се намачкат и изстискат.

Приготвяне на Сироп от вишни
Приготвяне на Сироп от вишни

След като сиропа заври се оставя малко да изстине и през гевгир и марля се прецежда. Сипват се по-малко от вишните, намачкват се с лъжица и се изстискват през марлята.

Приготвяне на Сироп от вишни
Приготвяне на Сироп от вишни
Приготвяне на Сироп от вишни
Приготвяне на Сироп от вишни
Приготвяне на Сироп от вишни
Приготвяне на Сироп от вишни

След като сока е прецеден се добавя захарта, в съотношение на 1л сок – 1 кг захар. Разбърква се хубаво да се разтвори. Отново се слага на котлона почти да възври сиропа, да стане горещ и захарта да се разтвори хубаво.

След това се налива в затоплени бутилки, с капачки на винт. Може да използвате малки бурканчета. Изчакваме да изстинат и тогава може да ги изплакнем с вода. Съхраняват се на прохладно място.

Не е задължително да се слагат листа от вишни, но те са добър консервант и придават по-богат аромат на сока.

На нас ни се получи от тази пропорция – 6 ½ литра концентиран сироп (6 700 г).

Сироп от вишни
Сироп от вишни

Приготвения по този начин сироп не се разваля, но има домакинства, които стерилизират готовия бутилиран сироп за 10-15 минути или добавят аспирин.

Може да се използват и други плодове – череши, малини, ягоди. Само, че при по-

меките плодове (малините например) сиропът се изстисква без да се слага да завира на котлона, защото плодът е мек и лесно се намачква и изстисква.

Любопитен факт:

Сокът от вишни помага при мускулна треска

Британско списание за спортна медицина (British Journal of Sports Medicine), публикува информация за направено изследване, според което профилактичното приемане на вишнев сироп помага за намаляване на симптомите  на мускулна треска след физическо натоварване. Учените определят целебното противовъзпалителното  въздействие на сиропа като следствие от наличието на високо съдържание на антиоксиданти и флавоноиди.

Приемането на около 350 мл вишнев сок (което е еквивалентно на 50-60 грама вишни, които съдържат около 600 мг фенолни съединения) два пъти дневно поне седмица преди физическите натоварвания съществено намалява мускулното напрежение и усещанията за болка след интензивни тренировки.

Плодовете на вишната са ценни за хората не само поради невероятните вкусови качества, но и поради лечебния им ефект. Те съдържат органични киселини, танини, флавоноиди, кумарини, и др. От минералите преобладават фосфор, калции, калии и магнезии, както и ценните витамини С, В1, В2, Р и В5. Могат да се консумират и от диабетици.

Като лечебна профилактика вишните и дръжките им се перпоръчват при анемия, чернодробни заболявания, сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.