Ципура във фолио

Носталгията по морето и настъпването на горещините са още един стимул да се храним с по-леки храни. Рибата безспорно е от най-здравословните и препоръчвани ястия по всяко време на годината.

Ципурата е средиземноморска риба и е много добър избор за всеки изтънчен вкус. Тя има малко съдържание на мазнини, месото и е доста по-сухо, но е нежна и сочна на вкус.

Препоръчително е да се приготви на скара или на оребрен тиган – със или без фолио, може да се пече във фурната или на пара.

Живея в София и искам да споделя, че са малко местата, където предлагат наистина прясна ципура. Ще направя реклама на един магазин, но на други места само се лъжа и е направо изключение да бъде прясна рибата. Ние си купуваме само от Метро, защото винаги рибата е отлична и цената е много по-изгодна. Друг вариант е „Солунска риба”, но там е двойно по-скъпа. Рядко в „Пикадили” сме попадали на пресен калкан, сьомга и сафрид, но това е сезонно и трябва да се следи.

Прясната ципура се разпознава по очите – не трябва да са мътни и хлътнали. Хрилете са по-розови или червени и с времето потъмняват. Люспите са блестящи и кожата е по-светла и лъскава. Можете да накарате да ви разтворят корема на ципурата и ако стърчи кост е стара. Когато можете да помиришете или пипнете рибата. Веднага ще познаете в какво състояние е. Прясното месо е еластично, а старото сякаш се разпада, лесно се отделят люспите. При натискане с пръст през корема на рибата получената вдлъбнатина трябва да се възстанови веднага.

 

I Вариант

Ципура на скара

Необходими продукти за 4 порции:

4 броя голяма ципура (400-600 гр.)

лимон

зехтин

черен пипер (прясно смлян)

сол

Можете да не слагате нищо друго – както прави нашето семейство, но според вкусовите си предпочитания и наличностите на подправки се използват мащерка, риган, чесън, хрян, магданоз. Тази риба търпи по-силни аромати.

 

Начин на приготвяне:

Когато използваме замразена ципура е необходимо да я размразим в студена вода. Използването на замразени продукти не е препоръчително, защото се губят голяма част от вкусовите и полезни качества на продуктите.

Ципура
Ципура

Първо почистваме рибата. Отстраняваме вътрешностите, като можем да махнем главата и опашката. Важен момент е да внимаваме как отстраняваме жлъчката – тази зелена на цвят тъкан, която придава изключително горчив и непрятен вкус на месото. Ако е попаднал жлъчен сок върху рибата, съветвам ви да изрежете цялата част. След това измиваме добре и започваме готвенето.

Приготвяне на Ципура
Приготвяне на Ципура

Не е необходимо да престоява в марина ако ще се готви веднага. Не съм забелязала разлика във вкуса на престоялата в марина ципура. Най-добрия начин за съхранение на охладена риба до приготвянето и, дори за следващия ден е като я поставим в марина. Приготвя се като смесим сол, лимон, черен пипер и зехтин.

Приготвяне на Ципура
Приготвяне на Ципура

Същите подправки използваме за овкусяване на ципурата за печене, като намазваме рибата обстойно отвътре и отвън, или върху фолиото. Завиваме добре фолиото и слагаме рибата на предварително загрята скара.

Приготвяне на Ципура
Приготвяне на Ципура

Пече се около 6 минути от едната страна и се обръща за същото време и от другата. Ако не използваме фолио рибата се намазва с четка с останалата марина. Препоръчвам ви варианта с фолиото. Когато ципурата е завита в него,  месото се задушава чудесно и остава сочно.

 

II Вариант

Ципура във фурна

Необходими продукти за 4 порции:

4 броя ципури

лимон

зехтин

черен пипер (прясно смлян)

сол

 

Начин на приготвяне:

Подправяме ципурата със сол, лимон, черен пипер и зехтин. Отново може да използваме фолио. Поставяме тавата с рибата в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути. Ако ципурата е без фолио са достатъчни 12-13 минути.