Мляко с ориз

Млякото с ориз (сутляш) се утвърждава като любим десерт на малки и големи в продължение на много години. Рецептата е толкова добра, че не е променяна от времето на нашите баби. Разновидности на приготвянето може да има според спецификите на кухнята на турците, македонците, сърбите и българите.

Ще споделя рецептата на нашето семейство, която надали се различава от на повечето домакинства. Правя го, защото има домакини, които не се справят добре или използват технология, която не винаги води до добри резултати. Например, да се вари ориза направо в млякото не е лесно за всеки. Аз винаги правя млякото с ориз на око, но сега ще изложа ориенторовъчни мерки за начинаещите.

 

Необходими продукти:

1 ч.ч. или 200 г ориз – бял бисерен ориз

1 ½ ч.ч. или около 350 мл мляко

от 150 до 200 г захар (аз използвах 200)

канела за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме ориза. Първо трябва да сварим ориза само с вода. Съотношението ориз към вода трябва да бъде 1:3. Когато заври намаляваме котлона. Дори отхлупвам леко похлупака, защото все ми кипи. Оризът трябва да се свари и това отнема не повече от 20 минути. По време на варенето разбъркваме и ако има необходимост добавяме още вода.

При вече почти сварения ориз добавяме прясното мляко. Няма значение дали е топло или студено. Така ври до пълното сваряване на ориза и до сгъстяването му, някъде около 10 минути, след което го отстраняваме от огъня. Винаги можете да добавите още малко мляко, за да разредите млякото с ориз. Трябва да имате в предвид, че когато изстине млякото с ориз се сгъстява още малко и вкусът за сладост също става реален. Когато пари  не е толкова сладко и е по-рядко.

Приготвяне на мляко с ориз
Приготвяне на мляко с ориз

В този случай добавих захар – 200 г, но всеки човек има различни усещания за сладост. Готовото мляко разпределяме в купички и подправяме с канела.

Мляко с ориз
Мляко с ориз

За разнообразие на любителите на шоколада ще спомена, че може да си направите шоколадово мляко с ориз. Първо направете малко да опитате. Как става това? Когато си направите класическата рецепта и разпределите няколко порции върнете тенджерата с малко от останалото мляко с ориз на котлона. Добавете много малко шоколад. Ако е още топло млякото може да сложите шоколада в самата купичка и да разбъркате с лъжица, за да се разтопи. Най-добре натурален, но става всякакъв. Той моментално се разтопява и така получаваме шоколадово мляко с ориз. Много е вкусно, но незнайно защо, аз не съм му фен. Вероятно навик?

Шоколадово мляко с ориз
Шоколадово мляко с ориз

Млякото с ориз може да се подправи с различни аромати, които аз не използвам, защото не съм свикнала с тези вкусове, но има хора, които ги предпочитат. Добавянето на ванилия е едва доловимо, докато есенция или 2 с.л. от ром са доста осезаеми. В Германия е популярно поднасянето на този десерт със сладко от ягоди, малини и др. Срещат се дори добавени плодове, плодов сироп или малко нишесте за сгъстяване на варивото.

Мляко с ориз и сладко
Мляко с ориз и сладко