Супа спанак

Спанакът представлява тревисто растение с тъмнозелени листа от семейството на ряпата. Важно е, когато купуваме спанак, да се стремим да го изберем с тъмнозелени твърди листа, по които да няма петна и наранявания. Може да се съхранява цял с дръжките в хладилник до 3-4 дни, има възможност да се почисти и измие, след което да се бланшира (да се попари във вряла вода) или замрази, но най-полезен е пресен. Колкото повече престоява, толкова повече се губят хранителните му вещества. Значително по-здравословена е и суровата му консумация, прибавен в салатите, но дори и термично обработен си остава изключително полезен.

Спанакът съдържа витамините С, В1, В2, В6, А, РР, К, Е, както и минералите – желязо, калий, калций, фосфор, натрий, магнезий, сяра, манган, йод и мед. Много е полезен за бременни жени, поради наличието на фолиева киселина.

Поради голямото съдържание на оксалова киселина, спанакът има противопоказания за болни от стомашно-чревни, бъбречни и чернодробно-жлъчни заболявания.

Много са ползите от консумацията на спанак: подсилва имунната система, мощен антиоксидант, поддържа еластична кожата, здрави кости, подобрява зрението и паметта, предпазва от рак, понижава лошия холестерол и поддържа нормално кръвното налягане, богат на фибри, предпазва от запек, помага при малокръвие и е диетична храна.

 

I Вариант:

 

Спаначна супа с ориз

Необходими продукти:

2- 2 ½ л вода

1-2 глави стар лук или 1 връзка пресен лук

1 морков

пикантинa-подправка от зеленчуци за ястия и супи (вкусна, но вредна)

300 г спанак  (почистен или 500 г непочистен)

4 с.л. ориз

200-300 г домати

½ с.л. червен пипер

магданоз

подправя се със сирене и 1с.л. кисело мляко в купичката

пожелание: две слилидки чесън

 

Начин на приготвяне:

Поставяме водата на котлона и през това време започваме да режем лук и морков. Пускаме ги във водата и капваме малко мазнина. Може да прибавим пикантина и сол.

Почистваме спанака от дръжките и го накисваме във вода, за да падне пръстта. След това го изплакваме и нарязваме.

Зеленчуците трябва да поомекнат като врат на слаб огън 10-15 минути. След това при тях прибавяме доматите (спанака търпи повече домати, но има хора, които не обичат и не слагат никакви), червения пипер, ориза и спанака. Всичко ври около 20 минути, отстранява се от котлона и се прибавя нарязан на ситно магданоз и чесън.

Може да направите застройка. Към леко охладената супа се добавя разбито яйце и черпак прясно мляко. Подправя се с много натрошено сирене.

Приготвяне на супа спанак
Приготвяне на супа спанак
Супа спанак с ориз
Супа спанак с ориз

 

II Вариант:

 

Супа спанак с гъби

 

Необходими продукти:

 

1 глава стар лук или 1 връзка пресен лук

1 морков

250 г гъби

малко масло (задължително качествено)

700 г спанак (непочистен)

4 с.л. ориз

Пожелание: домати, пикантина- подправка от зеленчуци за ястия и супи, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Задушаваме морков, лук и гъби с масло. Ако използваме пресен лук го прибавяме след като са омекнали моркова и гъбите, за да не се смие. Може да се добави 1 с.л. олио, защото само с масло понякога се препържва мазнината.

Приготвяне на супа спанак с гъби
Приготвяне на супа спанак с гъби
Приготвяне на супа спанак с гъби
Приготвяне на супа спанак с гъби

Когато зеленчуците омекнат се добавя около 2 л вода. Прибавяме ориз и спанак. Пожелание се слагат домати, червен пипер и пикантина.

Застройката е един черпак прясно мляко.

Подправя се с магданоз по желание и задължително много сирене.

Супа спанак с гъби
Супа спанак с гъби