Бял мъж

Легендата за белия мъж е свързана със Свети Петър, който се смята за покровител на жътварите. Вярва се, че на Петровден слиза да жъне наравно със селяните на полето и се работи до обяд. След това се празнува. Казват, че веднъж на празника се разтопило сиренето от силното слънце. Селяните се притеснили с какво ще нагостят Свети Петър. Той взел в шепи няколко житни класа и ги разтъркал над сиренето. Така от комбинацията с топло сирене и брашно се получило ястие, което нарекли бял мъж.  Петровден е един от най- почитаните празници през летния период (празнува се на 29 юни). В този ден хората приготвят традиционния за българите БЯЛ МЪЖ.

Бял мъж е традиционно българско ястие, което се приготвя само в определени райони на страната. Доколкото знам със сигурност се прави в Северна България. На някои места използват пшенично или царевично брашно 50:50. Докато не станах снаха в село Лесидрен (невероятно мило и красиво място) не подозирах за съществуването му. Там хората си го приготвят регулярно. В последствие се оказа, че и в моето село се е правело – с. Габра, общ. Елин Пелин. Майка ми е яла като малко дете, но има много бегли и вкусни спомени. За съжаление вероятно се е загубила традицията да се приготвя, защото не съм го чувала, а съм отрасла на село и съм била в контакт с животните и продукцията им. Баба ми каза, че в днешно време старите хора си отиват от този свят с традициите, а младите не ги интересува и не знаят как да го приготвят.

Да се върна на откритието ми в днешно време. Много обичам сирена и масло, и това бе любов от пръво опитване. Вкусът му наподобява на топъл разтегливо-маслен кашкавал, но каквото и да кажа ще е малко и недостатъчно. Щастлива съм, че поне на някои места днес се пазят българските традиции и се приготвя с и без поводи този деликатес.

Разпитах хората на село и те ми разказаха историята му. По традиция  се прави на Петровден на бачия (определено място в планината, в близост до селото, където хората отглеждат заедно своите овце и използват млякото). Хората отивали на кошарите и са издоявали овцете. От прясното млякото сирили и приготвяли това вкусно ястие. Тогава за овчарите е било като мезе. В днешно време за едни си остава идеално предястие или мезе, за други е основно ядене (аз друго не вкусвам), а за трети – десерт. Подслаждат си го с мед, потопяват резънчето бял мъж в кристална захар или го подслаждат с петмез (гъстосварен сок от грозде, захарно цвекло или захарна тръстика, тиква и друг плод.

Някои хора го поднасят на филийки или гарнират с домати, печени чушки, орехи и др. Според мен една толкова полезна храна трябва да се приготвя по-често и на повече места в страната да се популяризира. Дори някъде четох, че сме черпили чужденци с него, което е похвално.

Нарича се така, защото изисква мъжка сила. Аз съм си якичка и дори от дете съм държала тенджерата за да се бърка усилено качамак, но този път се поозорих. Използвахме газов котлон и дори подпалих ръкохватката. За бъркането се редуваха двама човека, а трети даваше напътствия. Голям майтап. Усилието си струваше и не искам да плаша никого от идеята да си го приготви.

 

Начин на приготвяне:

 

Първо човек трябва да си намери или направи прясно сирене от минимум 5 литра мляко (използваме овче). Вземаме някоя по-стара тенджера, защото задължително белия мъж ще загори. Това е неизбежна част от ритуала по приготвянето му. Сиренето се натрошава възможно най-ситно с ръка в жертвената тенджера. Поставяме я на огъня.

Приготвяне на Бял мъж
Приготвяне на Бял мъж

Изисква се време и затова може в началото да е малко по-силен котлона докато поизври саламурата, която пуска сиренето. След това е задължително да се използва много слаб котлон, защото ще загори много. Поръсваме щипка сол и разбъркваме периодично. В началото може би е по-удобно да се разбърква с дървена лъжица, но след това се използва тънка точилка. Бъркането също си има технология. Започва се от центъра на тенджерата и се правят спирали, за да няма пропуснати и загоряли участъци. Искам да спомена и един трик, който използват хората в днешно време. Понякога на жените им се налага да го приготвят, а това е доста уморително дори за мъжете, и използват пасатор, за да получат по-хомогенна смес. Говоря за съвсем в началото.

Приготвяне на Бял мъж
Приготвяне на Бял мъж

Сиренето ври доста време и по повърхността му се образуват балончета. По някое време, когато течността е поизвряла, по повърхността видимо започват да намаляват бълбукащите балончета и се образуват кратерчета или малки дупчици. Важно е, да се оцели точния момент, но дори да го пропуснете пак ще ви е вкусно. Най-вероятно сиренето няма да си пусне масло и ще трябва веднага да му добавите една бучка или малко пакетче.

Приготвяне на Бял мъж
Приготвяне на Бял мъж

Ориентировъчно на 1 кг сирене добавяме 3 с.л. брашно, но ние все сипваме от пакета на око. Добавят се няколко лъжици брашно едва когато сиренето е готово. От тук започва трудната част. Един човек държи дръжките на тенджерата, за да е сравнително стабилна, а другия бърка постоянно. Задължително се бърка само в едната посока. Целта е белия мъж да си пусне масло, а както казаха жените: „С масло всеки знае”, т.е. става много лесно. Ако не се получи се добавя наше масло. Полученото масло от бял мъж е много полезно за изгаряния. Хората го съхраняват в хладилници и фризери, но е много вкусно за ядене и готвене.

Белия мъж пуска масло
Белият мъж пуска масло

Вече крайната цел на белия мъж е сместа да се отлепи от стените на съда и да се завърти. Докато въртим точилката и тестото само започва да се върти. Понеже вече е доста гъсто и сухо леко загаря, но не се усеща, въобще не чакайте да усетите загоряло! Когато се завърти като една смес или като топка, брашното се е опекло. Изсипва се в подходящ съд и се напада. Когато изстине се сгъстява още малко. Яде се още топъл, но дори и студен е великолепен.

Бял мъж
Бял мъж