Соленки и солети

Пържените соленки са ми любима закуска от дете. Някои ги наричат даначета. Сега аз ги приготвям на моите деца и те много ги обичат. Най-хубавото е, че това лесно тесто позволява да приготвим две съвсем различни на вкус крайни продукта: първо – пържени закуски, които предпочитам и второ, солети, на които се радват децата, а и са по-здравословни като са печени. Винаги можете да си направите половината доза.

 

Необходими продукти:

2 яйца (за солети отделяме малко белтък за мазане)

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. натрошено сирене (около 140 г)

1 ч.л. сода бикарбонат

брашно, колкото поеме (около 430 г + 100 г за доомесване)

за солети:

кашкавал – за поръсването и подправки

 

Начин на приготвяне:

 

Разбъркваме всички продукти с бъркалките на миксера за брашно. Сравнително бързо получаваме хомогенна смес и я изсипваме върху набрашнен плот с помощта на лъжица. Върху тестото доизсипваме още малко брашно и започваме да месим. Целта е да не лепне тестото и бързо получаваме очаквания резултат. Не е нужно много месене. Разточваме тестото с точилка, но е важно да поръсим с брашно под тестото, за да няма залепнали участъци. Принципно аз си разточвам едно тесто и с него правя и двата варианта на закуска, но сякаш е добре солетите да са с малко по-дебело тесто.

Тесто за соленки и солети
Тесто за соленки и солети

Приготвяне на пържените соленки:

Приготвяне на пържени соленки
Приготвяне на пържени соленки

 

С помощта на набрашнен нож нарязваме тестото на правоъгълници. Пържим ги в мазнина със средна температура, за да не станат сурови във вътрешността. На мен никога не са ми били сурови. Такъв риск има по-скоро за по-кръгли форми като бухтите. При пържене се обръщат.

Пържене на соленки
Пържене на соленки

Готовите пърженки се поднасят с допълнително сирене, кашкавал и колбас. Аз ги похапвам само с чаша ароматен чай.

Пържени соленки
Пържени соленки

Приготвяне на солети:

Разточеното тесто намазваме с отделения белтък. Поръсваме с шарена сол, малко кимион, чубрица и настърган кашкавал. С набрашнен нож нарязваме сравнително еднакви дълги ленти, подобни на солети.

Приготвяне на солети
Приготвяне на солети

Нареждаме ги в намазнена тава на леко разстояние, защото малко увеличават обема си.

солети
солети

Печем ги в предварително затоплена фурна на около 190 градуса от порядъка на 14 минути. Готови са, когато видим, че солетите са придобили червен загар.

солети
солети