Крем карамел

Крем карамел е сред най-популярните ни десерти. Мнозина са хората, които го обожават….и има защо. Рядко срещано е да усетите такава невероятна нежност и мекота, съчетани със сладост и едва доловим аромат. При яденето на крем карамел изпадаме в състояние на блаженство.

Крем карамел приготвям често, защото е идеален за гости в последния момент или за оползотворяване на прясното мляко, което ще се развали. Има хора, които все не успяват да го приготвят добре, а за мен е повече от елементарен. Изключително лесен десерт и много непретенциозен с няколко тънкости. Признавам. Имала съм случаи на неуспех, защото съвсем пренебрегвам приготвянето му и го забравям на по-висока температура, а после не искам да го опитвам, защото има шупли. Ето рецептата, с която съм отрасла:

 

Необходими продукти:

6 яйца (пресни)

1 ½ ч.ч. захар + ½ ч.ч. за карамел

1-2 ванилии

1 л прясно мляко

 

Начин на приготвяне:

Поставяме млякото в една тенджера да се затопля, може и да заври. Просто гледаме да не го забравяме, както ми се случва често и се заемаме с приготвянето на всичко останало. В една тава разпределяме огнеупорни купички (може да се използват дори порцеланови купи за супа).

В по-голям съд разбиваме яйцата със захарта. Аз използвам дори яйца от хладилника без да ги затоплям. Не е необходимо прекалено разбиване до получаване на пяна, защото тя придава обем на купичките, те са пълни и след изпичането ще ги намерите почти празни. Пяната е спаднала. Най-добре е да се използва бъркалка (тел) за яйца. Когато захарта се разтопи добавяме ванилията и топлото прясно мляко. Разбъркваме леко и сместа е готова.

Приготвяне на крем карамел
Приготвяне на крем карамел

Приготвяне на карамела:

По време на приготвянето на крема аз поставям половин чаша захар в малък съд. Имала съм два случая когато правя няколко неща и изпускам точния момент на захаросването. Препоръчвам на всички, поне в началото да се концентрират само върху карамела. Захарта започва да омеква и се разтопява, придобива светлокафяв цвят. Разбъркваме я с лъжица до пълното разтопяване и се стремим да е равномерно разпределена захарта, защото много бързо започва да потъмнява и тогава карамела започва да горчи. Най-добре е да си направите нов карамел в друг съд, защото този трябва да покисне с вода.

карамелизиране на захар
карамелизиране на захар

Бързо разпределяме горещия карамел в купичките и веднага трябва да изсипем топлата смес от яйца и мляко, защото карамела ще се стегне и няма да си пусне сос. Чувала съм, че някои хора прецеждат тази смес, но няма причина. Сместа е толкова хомогенна, че това са излишни занимания.

карамел
карамел

Изваждаме няколко купички или по-скоро не ги редим в началото и пълним тавата със студена вода до средата на купичките. Поставяме тавата в предварително загрята фурна на не повече от 180 градуса за около 45 минути. Готовността на крем карамела се вижда при разклащане на купата или лек допир с пръст. Трябва да е сравнително стегнато. Когато се охлади ще се стегне, особено в хладилник. Най-хубавото на този крем е, че дори да сте го извадили и да сте опитали от него, това не пречи да го върнете и доопечете още малко във фурната. Този десерт позволява това. Желателно е да поглеждате печенето във фурната. Осбено при по-високи температури е възможно водата да заври. Намалява се температурата и се прибавя студена вода или няколко бучки лед в тавата за охлаждане на кремчето.

Има големи любители на крем карамела, които споделят, че най-вкусно става да си приготвят или да ядат от тавата. Карамела се изсипва в йенска тавичка или в обикновена тава и отгоре се залива с крем. Пече се по същия начин. Липсата на водна баня за изпичането води до образуването на шупли, но някои хора си ги обичат.

Някой предпочитат крем карамелът още топъл, а други студен от хладилник. Може купата да се мине с нож по краищата за лесно отлепяне на крема и да се обърне в чиния. Подхожда декорация с филиран бадем, бита сметана, сметанов сладолед и дори с плодове като малини и боровинки.