Супа от зелен фасул с картофи

Фасулът е растение от семейство бобови. Негова родина е Южна Америка, като най-старите находки на семена от зелен фасул са намерени в Пещерата Гутареро в Перу от около 6000 г. преди Христа. Много европейски автори наблягат значението на зеления фасул  като основна част в прехраната на индианците.

В Европа зеления фасул идва през 16 век по времето на Великите географски открития, при една от експедициите на Христофор Колумб. Всъщност сега е разпространен като домашна култура по целия свят, защото се цени високия добив от едно растение и лесното му отглеждане навсякъде.

Оказва се, че в началото човечеството е използвало само семената на този зеленчук. Едва през XVII век италианците са започнали да берат младите зелени шушулки и са oценили крехкия и деликатен фасул.

Разновидносите на зеления фасул-зелена и жълта са близко родствени и притежават сходни хранителни съставки и вкусови качества. Интересното е, че французите наричат жълтата разновидност на зеления боб маслена вероятно заради цвета й, и защото понякога направо се топи в устата.

Хранителната стойност на зеления фасул е много висока. Съдържа калций, калий, желязо, магнезий, манган, витамини от B-групата (B1, B3, B6, B12), витамини C, A, E, както и големи количества от значимата за всички бременни фолиева киселина.

Здравословните ползи от зеления фасул са изключително много. Наличието на толкова витамини, минерали и баластни вещества благоприятстват за добрия метаболизъм на организма. Зеленчукът притежава пикочогонно действие, което предпазва от образуването на камъни в бъбреците и подобрява половата функция на мъжете. Препоръчва се профилактичната му консумация при  ревматизъм, подагра и други заболявания.

Зелените шушулки съдържат големи количества витамини C, B, A, E, цинк, полезните антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и бета-каротин като ефикасно се борят срещу свободните радикали, които водят до тумори. Тази храна се противопоставя на инфекциозни заболявания и осигурява здрава и млада кожа.

Този зеленчук е много ценен и заради ниското си съдържание на калории (31ккал на 100 г), което го определя като важен елемент в диетичната кухня. Поради по-малкото баластни вещества в сравнение със зрелия боб е лесно смилаем за организма.

Зеления фасул съдържа калий и аминокиселини, които се грижат за контрола на сърдечния ритъм, кръвното налягане и притежават профилактичен ефект против диабет.

Голямото изобилие на хранителни фибри действат като разхлабително. Това помага за защита на вътрешните органи. Фибрите намаляват нивото на холестерола в кръвта.

Съдържащия се в зеленият фасул зеаксантин (важен антиоксидант-каротеноид) подпомага  здравословното функциониране на зрителния апарат.

Зеленият фасул може да се приготви по всевъзможни вкусни начини. Той е изключително полезен и чудесен за вегетарианци и вегани, защото e алтернатива на месото по хранителна стойност. Зелените и още неузрели шушулки са истинско удоволствие за малките деца, търсещи скритите бобени зърна в чинията си, като задоволяват глада си със забавление.

 

Необходими продукти:

1 глава лук

1 морков

червен пипер – 1 ч.л.

500 г зелен фасул

2-3 средно големи картофа

2 домата или доматен сок

чубрица

3 скилидки чесън, нарязани на ситно

копър

пожелание – шепа зелени джанки

 

Начин на приготвяне:

Запържваме лук и морков, а след това и зеления фасул в малко мазнина.

Приготвяне на супа от зелен фасул
Приготвяне на супа от зелен фасул

Моята баба правеше направо запръжка в тенджерата, като добавяше червения пипер и брашното, а след това добавяше водата.

Прибавяме вода, по възможност топла и варим фасула почти до омекване. Всеки фасул се вари за различно време. Има много крехъх зелен фасул, особено домашен, но понякога е жилав и с конци, който изисква повече варене. Възможно е да се наложи добавяне на още вода. Винаги супата се сгъстява с размито брашно (2-3 с.л.) в малко вода. Пожелание добавяме пикантина за зеленчуци. По-здравословен вариант, особено за деца е да добавим всички тези зеленчуци в студена вода и да ги варим с малко мазнина.

Приготвяне на супа от зелен фасул
Приготвяне на супа от зелен фасул

Когато зеления фасул е почти сварен добавяме червен пипер, сол, домати, чубрица, джанки и картофи, които не са задължителни, просто навик от детството за приготвянето му. Когато сме добавили всички продукти трябва да преценим желаната от нас гъстота. След 20 минути всичко е готово. Подпряваме с чубрица (ако не сме сложили преди това), чесън и копър, може и малко магданоз. Винаги отстранявам от котлона тенджерата и тогава добавям подправки като чесън и копър, защото по този начин са сурови и здравословни, но ненатрапчиви и подходящи за деца.

Супа от зелен фасул с картофи
Супа от зелен фасул с картофи

При сервиране се подправя със сирене и кисело мляко.

В случай че използваме зелен фасул от буркан, то трябва да сварим за 15 минути първо картофите и след това прибавяме консервирания фасул. Обикновено водата му не е подходяща за консумация и се изхвърля.

Замразения зелен фасул и картофите се слагат едновременно и се варят до пълно сваряване. Около 30 минути са достатъчни.

Супа от зелен фасул и джанки