Пиле с ориз

Пиле с ориз е част от традиционната българска кухня. То е толкова вкусно и предпочитано от малки и големи, че заслужено се нарежда сред най-популярните основни ястия. Важно е да получим пухкав, сочен и богат на вкусове ориз, който не се слепва. Месото също трябва да е сочно.

Пилето с ориз е на почит в нашата къща, защото е от любимите храни на голямото ни дете. Наистина резултатът е много добър и са ни питали как точно приготвяме ястието. Повечето хора направо си запичат пилето в тавата и по-късно добавят ориза. Най-вкусното пиле с ориз се получава, когато запържим направо в тавата лук и ориз, след това прибавяме полусвареното пиле и печем във фурната. Ще споделя нашата семейна рецепта от майка ми.

 

Необходими продукти за 4-5 порции:

пиле, може и цяло (ние използваме само бутчета и крила, защото бялото месо ни е сухо)

1-2 глави лук

пожелание: морков, маслини и сушени манатарки или култивирана печурка за аромат

черен пипер

3-4 листа дафинов лист

соев сос и пикантина от зеленчуци (правят чудеса с ястията, но са вредни)

250 г ориз

магданоз

 

Начин на приготвяне:

Пилето се нарязва на порции. Измиваме и заливаме пилешкото месо със студена вода. Прибавяме малко мазнина, черен пипер, пикантина или зеленчуков бульон и дафинов лист. Сваряваме го за около 20 минути. Пилето трябва да е полусварено, защото му предстой още термична обработка. Бульонът се отпенва след завиране.

Приготвяне на пиле с ориз
Приготвяне на пиле с ориз

Постига се много добър резултат ако разполагате със замразен бульон от домашна кокошка и добавите малко от него за аромат. Ако имате замразена мазнина от домашна пилешка лой е много вкусно за запръжката на зеленчуците и ориза.

В една тава запържваме лук (и морков, може дори маслини, нарязани на дребно или цели) с мазнина, соев сос и гъби. Важно е да се спомене, че постигането на един наистина добър ориз изисква повече мазнина. Изключение прави само домашната кокошка, която си е много мазна.

Приготвяне на пиле с ориз
Приготвяне на пиле с ориз

Добавяме ориза, който пожелание се почиства и измива (аз не го мия) и продължаваме да запържваме и разбъркваме на котлона. За да не загори, добавяме врялата вода от бульона, в който е варено пилешкото месо. Пържим още 2-3 минути и добавяме още от бульона в съотношение 3,5:1 (бульон:ориз). Знам за правилото 3:1, но на мен ми е сухо, а и да си призная май вече не го меря. Водата задължително трябва да е топла и ако имате сварено месо от преди е редно да го затоплите и тогава се готви. Подреждаме месото в тавата. Може да добавим още черен пипер и стриваме сухите манатарки.

Готвим на котлона още 5 минути.  Поставяме тавата в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. Месото не се обръща и по този начин от едната страна остава сочно, а от другата получава хрупкава коричка.

Проверяваме 1-2 пъти дали оризът има достаъчно вода, за да не остане сух. Винаги можем да добавим 1 чаша от бульона при нужда. (Останалия бульон се запазва или замразява.) Пилето с ориз се поднася винаги топло, защото когато престои губи от вкусовите си качества.

При поднасяне на масата, можем да гарнираме ястието с пресен магданоз.