Тутманик

Тутманикът е любимо българско тестено изделие (редом с баницата). Ароматът на прясно изпечена закуска и масло е толкова мила и грижовна, че направо ни отнася в безгрижната атмосфера от детството. Когато си отида на село моята баба винаги ни приготвя тутманик или баница. Това е нещо толкова вкусно, че не познавам някой, способен да му устои, дори да спазва диета.

Тутманикът е по-лесен за приготвяне и по-икономичен в сравнение с една баница. Когато се приготвя от домашно тесто е трудно да се дадат точни грамажи за брашното, но всеки може да се доосъвършенства след няколко опита. Добре е да умеем да приготвяме нещо толкова вкусно и ценено от всички за всякакви поводи. Възможно е да си приготвите вкусен тутманик с купено тесто, но тестото трябва да е хубаво, да се “отпуска” за работа.

 

Необходими продукти: (за тава с диаметър 25 см.)

 

За тестото:

500 г брашно

1 яйце

2 с.л. олио

20 г жива мая (1/2 кубче)

200 мл топла вода за размиване на маята (може да се използва и прясно мляко)

½ с.л. сол

В този случай уползотворих 630 г брашно и 330 мл вода, но винаги тестото си показва необходимостта от още брашно или течност.

 

За плънката:

2 яйца

250 г сирене

2 с.л. кисело мляко

60 г масло (немско или друго качествено)

 

Начин на приготвяне:

В една малка купа поставяме маята и прибавяме хладка вода. Размиваме маята с ръка.

В голяма купа поставяме около 400 г пресято брашно. Правим кладенче в брашното и в него прибавяме яйцето, солта, олиото и размитата мая. С ръка разбъркваме всичко и изсипваме върху набрашнен плот за доомесване. Прибавяме още брашно, колкото да спре да лепне тестото по плота. Добре е да не е прекаляваме с брашното. Ако продължава да лепне може да добавим още олио. По-мекото тесто прави по-пухкав тутманик.

Когато тестото е готово го удължаваме и започваме да режем с нож сравнително еднакви по размер топчета. Те се редят върху набрашнен плот и ги завиваме с вестник или найлон, за да втасат за малко. Тестото увеличава обема си и се отпуска за работа.

Тесто за тутманик
Тесто за тутманик
Тесто за тутманик
Тесто за тутманик

Докато чакаме тестото се заемаме да препържим маслото. То се разтопява и се образува пяна. Малко след това започва да потъмнява и веднага се отстранява от котлона, за да не прегори и загуби аромата и вкуса си.

Препържване на масло
Препържване на масло

В съдинка приготвяме плънката като разбиваме яйцата. Върху тях натрошаваме сирене и добавяме кисело мляко.

Приготвяне на тутманик
Приготвяне на тутманик

Намазняваме си малко кътче на плота и върху него разстеляме топчетата с ръце, все едно правим мекици. Намазваме с лъжица мазнина и посипваме от сместа с яйцата. Преценяваме си наличното количество сирене, за да го разпределим равномерно за всички топчета, като винаги можем да натрошим още малко за плънка. Сгъваме разстланото топче на четири и редим в намазнената с масло тава.

Приготвяне на тутманик
Приготвяне на тутманик

 

Тутманик преди да втаса
Тутманик преди да втаса

Съществуват много варианти за подреждане на тестото на тутманика. Например да се разточват дебели кори и да се редят в тавата, като след всяка кора поръсваме смес от сиренето и мазнина. Последната кора се намазва само с мазнина. Нарязваме тутманика на парчета и така изчакваме да втаса за печене. Друг вариант е цялото тесто да се раздели на две части и да се разточат с точилка. Поставяме на едната плънката и мазнината, а отгоре постеляме с втората кора. Навиваме на руло и нарязваме тестото на едри парчета. Редим отрязаните парчета в тавата обърнати нагоре и се получава на розички.

Наредените топчета се поръсват с още малко мазнина и ако ни е останала от сместа със сиренето посипваме върху топчетата. Печем в предварително затоплена фурна на 200, а след това намаляваме на 180 градуса за около 45 до 60 минути, но зависи от размера на тутманика.

Тутманикът вече втасал
Тутманикът вече втасал

Когато извадим тутманика от фурната го поръсваме с вода и го завиваме с кърпа за малко да се поохлади. Поднася се още топъл с кисело мляко и айрян.

Тутманик
Тутманик