Пилешка супа

Всеки човек е чувал израза „Пилешка супа за душата”. Това е така, защото пилешката супа за нашето тяло е като вълшебен елексир, който ни помага да се възстановим (по-лесно) физически от настинка, грип и не на последно място – от злоупотреба с алкохола. Това е много мил начин да засвидетелстваш своята любов и загриженост към свойте близки и любими хора. Когато бях бременна и не исках нищо освен тази супа, моя мъж тичаше в съседното заведение с буркан в ръка. При възможност, той ми я приготвя вкъщи и за мен няма по-вкусен бульон на света. От няколко години изпитвам неприязън към всички онези изкуствени и пълни с вредни съставки купешки супи. Единствено признавам домашно сготвената храна с любов и ясни продукти.

Обикновено човек има предпочитания какви продукти да сложи в тенджерата и повечето хора милеят за супата на мама или баба, с която са отрасли. Все пак вкусната супа си е безспорно добра и се надявам да ви се услади. Ние приготвяме пилешката супа според наличностите в хладилника. Разнообразяваме я като приготвяме бистра (без домат), или прибавяме гъби или ориз, вместо фиде и картоф, затова ще ви предложа най-вкусните варианти на тази традиционна и незаменима българска супа.

 
Необходими продукти:

пилешко месо от бутчета

1-2 глави лук

1 морков

прясна целина

2-3 картофа

чубрица

фиде

соев сос

пикантина  за зеленчуци – вредна, но вкусна съставка

черен пипер

магданоз

гъби печурки или други – пожелание

1 домат – пожелание

½ с. л. червен пипер – пожелание

Начин на приготвяне:

Когато използваме пилешко месо с кости за бульон трябва да варим супата поне час. Големите готвачи варят пилешки бульон с кости около 2 часа и половина.
 
Месото се нарязва и измива, след което се поставя в студена вода на котлона. Когато заври, намаляваме котлона на по–слаба степен, отпенваме  и посоляваме супата. Прибавяме мазнина (зехтин или олио, а ако разполагате със замразена лой от домашна кокошка е най добре) и зеленчуците – лук, морков (някои обичат и чушка). Може всички тези продукти и месото да ги запържите и тогава да прибавите вода.
Приготвяне на пилешка супа
Приготвяне на пилешка супа

 

Когато месото поомекне, след около 40 минути, прибавяме домат (пожелание), червен пипер (пожелание), чубрица, черен пипер и картофи. Ако използвате пресни гъби сега трябва да се добавят. Ние стриваме сушени манатарки и фиде 5 минути преди отстраняване на супата от котлона. Сега е момента да обезкостите пилето – нарязва се на ситно и се връща обратно в бульона.

Когато желаете да сготвите пилешка супа без фиде и картофи, заменете ги с почистен и измит ориз.

Бистра пилешка супа се приготвя по гореописания начин, но не се прибавят червен пипер и домати. Нашето семейство предпочита бистра супа – по-вкусна е.

Когато искате да разредите пилешката супа можете да добавите един-два черпака прясно мляко.  Можете да сгъстите или застройте супата със застройка от жълтък и лимон, ако обичате повече киселко и 2-3 с.л. кисело мляко. Готовата супа се подправя с масло. Майка ми си го препържва, за да придобие онзи вълшебен аромат на истинско масло. Накрая прибавяме и нарязан на ситно пресен магданоз.

При поднасяне на трапезата супата се подправя с лъжица кисело мляко и прясно изцеден лимон.

Пилешка супа с прясно мляко
Пилешка супа с прясно мляко

 

Можете да застроите супата със следната застройка:

Варена застройка с кисело мляко:

Необходими продукти:

1 яйце

½ кофичка кисело мляко

1-2 с.л. брашно

Приготвяне на варена застройка:

Разбиваме едно яйце (най-добре само жълтък) с тел и прибавяме ½ кофичка кисело мляко, 1 ½ с. л. брашно и малко вода – ½ кафена чаша. С черпак отсипваме малко на тънка струя от горещия бульон в яйчената смес, като разбъркваме непрекъснато. Поставяме съдът на котлона да заври леко и постоянно разбъркваме, за да не се пресече яйцето. Необходимо е супата и застройката да имат сравнително еднаква температура, за да не се пресече супата при смесването им. Дори и пресечена си е много вкусна, а и много хора се тревожат да консумират термично необработени яйца. 🙂

 

Приготвяне на варена застройка
Приготвяне на варена застройка
Приготвяне на варена застройка
Приготвяне на варена застройка
Пилешка супа с варена застройка
Пилешка супа с варена застройка