Бухти

 

Бухтите са много вкусни тестени понички. Могат да се поднесат с най-различни сладка или с пудра захар. Най-важното е, че са от най-бързите и непретенциозни варианти за приготвяне на домашна закуска.

 

Необходими продукти:

 

2 ½ ч.ч. брашно

3 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

½ ч.л. сода бикарбонат

1 щипка сол

1 ванилия

 

Начин на приготвяне:

 

Брашното може да се пресее. Всички продукти изсипваме в една по-голяма купа. Содата се поставя в киселото мляко. С една супена лъжица разбъркваме всичко и много бързо получаваме брашнена каша.

 

Тесто за бухти
Тесто за бухти

 

В малък съд изсипваме повече олио (напр. 1 ½ ч.ч. ) за пържене. Когато се пържат бухтите сами се обръщат при готовност. Малкото мазнина ще попречи на обръщането им. Вземаме една супена лъжица и я потапяме в сгорещената мазнина. След това загребваме с нея една лъжица тесто и го изсипваме за пържене. Това потапяне в мазнината спомага за отделянето на тестото от лъжицата и затова е необходимо непрекъснато да се топи в мазнината. Обикновено тестото си пада само, но може да има нужда да доближите лъжицата до края на съда и да побутнете леко. Друг вариант е направо да избутвате с пръст тестото за пържене от лъжицата.

Желателно е да се използва по-слаб котлон, защото има риск да ви останат сурови отвътре. След първата готова партида счупете на две бухтата и погледнете дали е тестена в средата. При пържене тестото увеличава поне два пъти обема си.

 

Пържене на бухти
Пържене на бухти

 

Готовите бухти се поръсват още горещи с пудра захар, за да полепне добре. Можете да използвате различни сладка, течен шоколад или мед за повече сладост.

 

Бухти
Бухти

 

При специални случаи можете да направите следната вкусна шоколадова заливка:

Продукти за шоколадова заливка за всички бухти:

5 с.л. захар

3 с.л. вода

80 г масло (1/2 малко пакетче)

3 с.л. натурално какао

 

Шоколадова заливка
Шоколадова заливка

 

Начин на приготвяне на заливката:

Разтопяваме на котлон, на топла баня или в микровълнова печка захарта и водата. Когато захарта се разтопи, прибавяме маслото и разбъркваме. Изсипваме готовата смес при какаото бавно с разбъркване. С готовата шоколадова смес заливаме бухтите.