Пържени сладки

Необходими продукти:

 

2 яйца

1 ч.ч. захар

½ ч. ч. кисело мляко

½ ч. л. сода бикарбонат

2 с.л. олио

брашно, колкото поеме (300 г в началото и 100-200 г за доомесване)

 

Начин на приготвяне:

 

Поставяме всички продукти в голяма купа. Содата се прибавя при киселото мляко. Брашното се сипва постепенно, като започваме от 300 г (аз слагам на око). Разбиваме всичко с миксера с бъркалките за брашно. Когато получим еднородна смес преценяваме необходимостта от още малко брашно.

Готовото тесто се изсипва с лъжица върху набрашнен плот. Доомесва се с още малко брашно, може и малко олио, за да не лепне. Тестото се разточва с точилка. Необходими са ни две чаши, с които да режем формите. Едната е по-голяма и с нея правим голям кръг, а с по-тясната режем в този кръг по-малко кръгче. Така се образуват гевречета и топчета. От време на време трябва да потапяме чашите в брашно, за да не залепват.

Оформяне на сладки
Оформяне на сладки

При пържене е необходимо да внимаваме с кръгчетата, за да не останат сурови. След първата готова партида е добре да проверим като разчупим едно кръгче. Гевречетата винаги са добре изпържени, защото са по-тънки.

Пържене на сладки
Пържене на сладки

Когато пържените сладки са готови, още топли се поръсват с пудра захар с по-едра цедка ако искаме да е по-красиво и равномерно разпределена. Освен чудесния вкус, децата ни се радват да си пъхат топчетата в гевречетата и се забавляват на получените форми. Пожелание се поднасят с различни сладка или мед.