Свински джолан на фурна

Свински джолан във фурна е уникално вкусно ястие за любителите на месото. То е много сочно, като се образува и неустоймо апетитна коричка. Месото е ароматно и много крехко, направо се разпада от костта и се топи в устата. В него има както крехко и  диетично месо, така и тлъстичко, което много започва да се услажда с напредване на възрастта.

Рецептата за приготвянето на това наистина великолепно ястие е много стара и проста, но резултата винаги е повече от добър. Вероятно за повечето хора е желателно времето да не е много горещо, за да си похапнат джолан, но всичко си има своите изключения и е много индивидуално.

Това е идеално ястие за приготвяне в почивните дни или за посрещане на гости. Приготвя се буквално за 5 минути – много бързо и непретенциозно, но отнема много време печенето му- 3 часа и половина. Това позволява да се заемем с други приготовления по гостите или да си осигурим свободно време. Няма как да сбъркате с приготвянето му. Резултата винаги е очарователен  и дори ще смаете гостите с вашите кулинарни умения.

 

Необходими продукти:

 

2 – 3 свински джолана

Соев сос

Сол

Червен пипер

Черен пипер

150 г олио

 

Начин на приготвяне:

 

1. Поставяме джоланите във висока тава.

Приготвяне на свински джолан
Приготвяне на свински джолан

 

2. Сипваме в една паничка олиото, соевия сос и подправките.

3. Разбъркваме всичко с лъжица, след което намазваме джоланите. Ако остане от сместа я изсипваме върху месото.

 

Приготвяне на свински джолан
Приготвяне на свински джолан

 

4. Пълним тавата с 2-3 см. вода.

5. Използваме алуминиево фолио, за да завием плътно тавата.

6. Печем във фурната на 220 градуса 3 часа и половина.

 

След втория час печене можем да добавим в тавата кисело зеле, едро нарязани картофи или сварен боб. Така ще получим чудесна гарнитура за блюдото. Дори да не прибавяме зеленчуци трябва да проверим водата и ако е извряла се долива още. Връщаме обратно във фурната за още час и половина, като пак завиваме джоланите с алуминиевото фолио. Последните 10 минути можем да печем джоланите без фолио, за да хванат коричка.

Не се притеснявайте ако забравите джоланите  във фурната. Те могат да се готвят и 4 часа без проблем. Колкото повече се готвят – толкова по-вкусни стават.

Нарязва се на порции и се поднася топъл. Можем да сервираме с различни гарнитури като картофено пюре, задушени зеленчуци или задушен ориз.

 

Свински джолан на фурна
Свински джолан на фурна

Да ви е сладко!