Супа от домашна кокошка (пиле)

Това е една от най-популярните типично български супи. Тя е много вкусна и здравословна за всякакви възрасти. Според мен това е най-вкусният и предпочитан бульон, защото домашната кокошка придава съвсем недостижим аромат и вкус, в сравнение с купешките бройлери. Дори често пъти превъзхожда всички останали варианти за супа. Всеки човек, отраснал на село задължително е опитвал от тази вълшебна магия за нашите сетива. Това е отвара, използвана като лек за много болежки, най-вече настинка, махмурлук и отпадналост.

По-старите кокошки имат повече мазнина, която не може да се сготви в една супа (дори се изхвърля) и по-голямата част от нея е добре да замразим във фризера. Когато готвим подходящи гозби и супи, дори пилешка супа от бройлери ако добавим съвсем малко от тази мазнина ще се отрази превъзходно на аромата и вкуса на цялото ястие.

Домашната кокошка, за да може да се яде трябва да е не по-стара от 10 месеца. По-възрастните са подходящи само за бульон, но месото им не може да се сдъвче, независимо от времетраенето на варене и от употребата на тенджера под налягане. Ние винаги приготвяме домашната кокошка в тенджера под налягане, за да спесим от времето за варене.

Със част от свареното месо от кокошката винаги можем да сготвим още едно ястие.

 

Необходими продукти:

1 домашна кокошка или пиле
2 глави лук
2 моркова
олио
1/2 кафена чаша ракия за по-бързо сваряване на месото
сол
чубрица
черен пипер
½ шепа фиде
1 жълтък (цяло яйце за застройката, като често в кокошката си има)
сок от ½ лимон
магданоз

Начин на приготвяне:

Поставяме цялото месо, лук, целина, морков и корен на магданоз в тенджера под налягане за час и половина. Водата е 2/3 от съда при тенджера под налягане.

В обикновена тенджера водата е ¾ от съда, като задължително доливаме, когато изври.

Приготвяне на супа от домашна кокошка
Приготвяне на супа от домашна кокошка
Приготвяне на супа от домашна кокошка
Приготвяне на супа от домашна кокошка

 

След сваряването на супата в тенджера под налягане не е необходимо да изпускате парата. Достатъчно е да сложите тенджерата в мивката и да пуснете студена вода за секунди. Налягането се изравнява мигновено.

След като се свари месото го изваждаме. Когато се охлади го обезкостяваме и нарязваме на по-ситно.

Във врящия бульон добавяме домат, картоф, нарязаното месо и подправките: ронена чубрица, черен пипер. Варим всичко общо 20 минути, като след 10-тата добавяме фидето. Махаме тенджерата от огъня и добавяме ситно нарязан пресен магданоз.

Когато искате да разредите кокошата чорба можете да добавите един-два черпака прясно мляко.  Можете да сгъстите или застройте супата със застройка от жълтък и лимон, ако обичате повече киселко и 2-3 с.л. кисело мляко.

Супа от домашна кокошка
Супа от домашна кокошка

 

При поднасяне на трапезата супата се подправя с лъжица кисело мляко (когато застройката е с прясно мляко) и прясно изцеден лимон.

 

Можете да застроите супата със следната застройка:

Варена застройка с кисело мляко:

Необходими продукти:

1 яйце

½ кофичка кисело мляко

1-2 с.л. брашно

Приготвяне на варена застройка:

Разбиваме едно яйце (най-добре само жълтък) с тел и прибавяме ½ кофичка кисело мляко, 1 ½ с. л. брашно и малко вода – ½ кафена чаша. С черпак отсипваме малко на тънка струя от горещия бульон в яйчената смес, като разбъркваме непрекъснато. Поставяме съдът на котлона да заври леко и постоянно разбъркваме, за да не се пресече яйцето. Необходимо е супата и застройката да имат сравнително еднаква температура, за да не се пресече супата при смесването им. Дори и пресечена си е много вкусна, а и много хора се тревожат да консумират термично необработени яйца.