Виенски кифлички

Обожавам тестени храни и тези кифлички са ми голяма слабост. Приличат на предлаганите кифлички по хотелите за закуска. Ухаят на масло и печено тесто и направо се топят в устата. Можем да си ги направим солени с кашкавал, кашкавал и колбас или сирене, както и сладки, пълни с любимия шоколад (течен или на блокче) или някакво сладко.

Удобството за използване на машина е безспорно, особено когато тестото трябва да втасва и изисква време. Машината позволява да си замесим тесто за кифличките с отложен старт. Сутрин направо си правим закуската. Важно е, че не цапаме излишни съдове. Контейнерът на машината се мие лесно.

Когато искаме да си ги замесим с миксер за следващия ден може да приберем тестото в хладилник за през нощта.

 

Необходими продукти:

250 мл прясно мляко

120 г качествено масло

2 яйца (отделяме малко белтък за мазане, когато не бързаме)

550 г брашно за машина ( + 200 г за кифлички без машина)

1 щипка сол

120 г захар (ако предпочитате само солени кифлички можете да използвате  90-100 г)

1 ½ ч.л. суха или 20 г жива мая

 

Начин на приготвяне в домашна  хлебопекарна:

Поставяме всички продукти в последователността, описана по-горе и включваме машината на месене и втасване. Необходимо е когато всички продукти се смесят да погледнем консистенцията на тестото. Възможно е да се наложи да добавите още малко брашно ако тестото лепне, защото няма да може да се работи с него или да се прибави малко течност ако е сухо и не може да се бърка.

Сухо тесто в машината за хляб
Сухо тесто в машината за хляб
Мокро тесто в машината за хляб
Мокро тесто в машината за хляб
Идеално тесто в машината за хляб
Идеално тесто в машината за хляб

 

След час и половина тестото е готово за оформяне и печене.

Тесто за виенски кифлички в машина за хляб
Тесто за виенски кифлички в машина за хляб

 

Начин на приготвяне с миксер:

Когато приготвям тестото с миксер винаги прибавям още 250 г брашно, независимо дали ще го добавя в купата или след това при оформянето на кифличките. Общо използвам 750 г брашно с поръсването на брашно при точенето им.

Поставяме всички продукти в една купа, като брашното е наполовината. Прясното мляко се затопля до приятно топло. Ако използваме жива мая е необходимо да я разтворим в една купа в самото мляко и тогава да я прибавим. В случай че използваме суха мая я добавяме с брашното.

Бъркаме с бъркалките за брашно до получаването на хомогенна смес. Добавяме останалото брашно и отново разбъркваме. Получава се много меко тесто. Завиваме го с плик или безцветно фолио и кърпа да втаса. Когато е топло само се похлупва. По този начин кифличките стават по-бързо в сравнение с машината за месене.

Тесто за виенски кифлички, разбито с миксер
Тесто за виенски кифлички, разбито с миксер

 

Оформяне на кифличките:

Изсипваме тестото върху набрашнен плот и при необходимост добавяме още брашно, за да не ни лепне при работа. Разточваме тестото върху набрашнен плот с точилка и го режем с нож. Най-красив вид кифличките придобиват ако разстелим тестото на кръг и го режем на дълги триъгълници. Поставяме плънката и завиваме от широката към тънката част.

Оформяне на виенски кифлички
Оформяне на виенски кифлички

 

Оформяне на виенски кифлички
Оформяне на виенски кифлички
Оформяне на виенски кифлички
Оформяне на виенски кифлички

 

Най-важен е вкусът на кифличките и не се тревожете ако нямат перфектен вид. Можете да направите правоъгълници или каквито форми се получат. Необходимо е само плънката да се запази във вътрешността на кифлата, а не да се разтече при печене.

Редим готовите кифли в намазнена тава или върху хартия за печене. Намазваме кифличките с отделения белтък (може цяло яйце) за блясък, но не е задължително. Има възможност да поръсите сладките със захар, а солените с различни семена-сусам, мак и др.

 

Приготвяне на виенски кифлички
Приготвяне на виенски кифлички

 

Печем ги на 180 градуса около 20 минути. Изпичането зависи от размера на кифличките. Те се зачервяват когато са готови.

 

Виенски кифлички с шоколад
Виенски кифлички с шоколад