Пълнено пиле с гъби

Пълненото пиле е много вкусно, сочно, ароматно и изключително ефектно ястие, с което ще очаровате всеки. Признавам си, че е малко по-трудоемко, но не чак толкова. Много пъти съм яла от него и винаги е било превъзходно и много специално.

 

Необходими продукти:

 

1 охладено пиле

1 глава лук

1 морков

7 средни печурки

червен пипер

черен пипер

2 листа дафинов лист

3 с. л. олио

1 бучка масло

1 кг картофи

пресен магданоз

пожелание – 1/2 к.ч. ориз

 

 

Начин на приготвяне на пилето:

 

Измиваме пилето. Започваме да отделяме кожата от месото от гушата. Когато стигнем до крилата, трябва да успеем да вмъкнем нож в основата им и да ги отрежем. Крилата остават с кожата. Често се къса кожата около трътката на пилето, но това не е проблем. Трътката също остава с кожата на пилето.

Отстраняване на кожата на пилето
Отстраняване на кожата на пилето

 

Вземаме светъл конец и започваме да шием кожата откъм трътката. Не бива да остават дупки, защото през тях ще излезе плънката. На мястото на бутчетата се завързват дупките с конец. Всичко се зашива, освен гушата, защото тя ще е мястото за пълнене на пилето. Иглата и конеца си остават за дошиване след като се напълни пилето.

Пилето е готово за пълнене
Пилето е готово за пълнене

 

Месото от пилето се обезкостява и нарязва на парчета. Костите са ненужни за драното пиле, но са достатъчни за приготвяне на една вкусна пилешка супичка.

 

Приготвяне на плънката:

 

Приготвяме необходимите зеленчуци, като гъбите се мият непосредствено преди употреба.

 

Продуктите за плънка
Продуктите за плънка

 

В олиото задушаваме лук и морков до омекване. Може да се добави ориз за повече плънка. Прибавяме нарязаното месо, което се пържи до побеляването му.

Задушаване на плънката
Задушаване на плънката

 

Едро нарязаните гъби се задушават отделно с бучка масло под капак (в тиган или тенджера). Когато гъбите поемат маслото към тях прибавяме месото и останалите задушени зеленчуци. Подправяме със сол, черен пипер, дафинов лист, магданоз и червен пипер. Разбъркваме всичко и отстраняваме от котлона.

 

Задушаване на плънката с гъбите
Задушаване на плънката с гъбите

 

Пълнене на пилето и печенето му:

Когато плънката се охлади пълним кожата с нея. Зашиваме останалата дупка при гърлото.

 

Разтопяваме масло и му прибавяме 1 ч. л. червен пипер, с които намазваме пилето.

 

Добавяме вода и малко сол, и я изливаме около пилето. В този сос ще сложим по-късно картофите и те също ще поемат от солта. Завиваме пилето с алуминиево фолио и го поставяме във фурната. След 30-40 минути добавяме внимателно картофите в соса около пието. Ако има нужда доливаме още вода и отново го пъхаме във фурната. След 20 минути се отстранява фолиото и печем още 10 минути, за да може пилето да придобие хрупкава коричка.

Прибавяне на картофите към пилето
Прибавяне на картофите към пилето