Kьопоолу

Кьопоолуто е популярно балканско ястие, вероятно произхождащо от Турция. В България се налага като традиционна българска лятна салата, разядка, мезе или гарнитура. На някои места го наричат зелен хайвер. Приготвя се бързо и е много вкусен.

През лятото задължително присъства на нашата трапеза. Съществуват различия в приготвянето му, особено в националните кухни на балканските държави. Дори рецептите за приготвяне на българското кьопоолу са много.

Патладжаните и чушките се пекът на фурна, скара или жар. След това се приготвят като се смелят в робот, месомелачка или блендер, може да са счукани в хаванче или накълцани с нож. Понякога се добавят домати, 2 с. л. майонеза, счукани орехи и др варианти.

Ще приложа нашето любимо кьопоолу, което се надявам да ви се услади на душата.

 

Необходими продукти:

Сравнително равни количества патладжани и чушки.

1 кг патладжани – 3 броя

1 кг червени чушки – 5 големи чушки

3 скилидки чесън

30 мл зехтин

сол

лимонов сок или оцет

 

Начин на приготвяне:

Чушките и патладжаните се измиват, като дръжките на чушките може да отстраним преди печене или след като ги обелим. Зеленчуците се пекат на жар, газово барбекю, електрическа скара или във фурната. За последния вариант поставяме чушките и патладжаните в тава (може върху хартия) и ги печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като след  като се изпекат от едната страна се обръщат да се изпекат и от другата. Те омекват дори около дръжките. На патладжаните им трябва повече време за печене.

 

Печене на патладжани и чушки
Печене на патладжани и чушки

 

Печене на патладжани и чушки
Печене на патладжани и чушки

След изпичането им ги задушаваме в тенджера с капак или в найлонов плик. Така можем да ги оставим за другия ден или след 15 минути може да ги обелим и почистим от дръжките и семките. Ако ни парят се мият под чешмата със студена струя вода.

Нарязваме на ситно изпечените зеленчуци (когато се мелят не е така вкусно и красиво)  Овкусява се с лимонов сок или оцет на вкус, както и със сол, чесън (накълцан на ситно или счукан в дървено хаванче) и зехтин.

 

Нарязване на чушки за кьопоолу
Нарязване на чушки за кьопоолу
Чесън за кьопоолу
Чесън за кьопоолу

 

Нарязване на зеленчуците за кьопоолу
Нарязване на зеленчуците за кьопоолу

 

Поднася се студено, но когато се сервира още топличко е невероятно вкусно. Много го обичам в комбинация със сирене и домашен хляб.

Консервиране на кьопоолу:

Ние си замразяваме във фризера необелени патладжани и чушки и през зимата си правим същото кьопало. Естествено, че прясно приготвено е по-вкусно и полезно, но през зимата ни е мило да си припомним подобна вкусотийка.

Моята майка си прави кьопоолу за зимата, като го консервира в буркани, подобно на лютеница. Тя нищо не мери, но правилото е да се използват равно количество патладжани и пиперки. Нпример по 5 кг и от двата зеленчука. Правят се по същия начин – пекът се, белят се, но поради по-голямото количество сега се мелят, защото е уморително да се режат по-големи количества. Всичко се поставя в голяма и висока тава, за да се запържи. На 10 кг смес се добавят 3 ч. ч. олио и се запържва с разбъркване докато кьопоолуто започне да се отделя от съда. ( Напоследък е много популярно да се препържи олио с една нарязана филия хляб, за да не мирише кьопоолуто на олио. Хлябът поема миризмата на олиото след малко запържване. Изважда се и се изхвърля.) Овкусява се със сол и чесън. Мнозина си подправят кьопоолуто при поднасяне. Може да се добавят орехови ядки. Сваля се от огъня и охладено се сипва в малки буркани. Пълните буркани се стерилизират за 8 минути.

Консервирано кьопоолу
Консервирано кьопоолу

В книгите пише, че кьопоолуто може да не се вари ако му се добави по 2 пръста препържено олио на буркан и така се консервира.

Друг вариант за зимата е да консервираме изпечени и обелени чушки и патладжани. Редят се в буркани по един патладжан и няколко чушки. Варят се по 30 минути и когато искаме си ги приготвяме по същия начин.