Ябълков щрудел

В сезона на ябълките, особено на село се чудим какво сладко изкушение да си направим с тези прекрасни плодове. Често се случва да не насмогна на окапалите по земята и дори съм си замразявала настъргани ябълки за зимата. Принципно използвам всякакви – сладки и кисели ябълки и винаги е вкусно. Ако разполагате с много кисели и диви ябълки, които не са вкусни, спокойно можете да ги претворите в щрудел. Когато сложим повечко захар, ябълките придават леко киселеещ вкус на десерта.

Щруделът се свързва с австрийската национална кухня, но често присъства и на нашата трапеза. Представлява тестена кора, навита на руло, с плънка обикновено от настъргани ябълки, орехи и канела. По Коледа задължително се приготвя щрудел с ябълки или тиквеник. Щруделът е вкусен и много бърз десерт за приготвяне. Изпечените ябълки съдържат пектин и са много полезни.

 

Необходими продукти:

1 пакет готови кори

130 г захар

125 г качествено масло

1 кг ябълки

канела

50 г орехи (начупени или смляни)

 

Начин на приготвяне:

Винаги правя щрудел без да меря нищо и винаги е прекрасен, затова не бива да се тревожите за количествата. Е, и вечно тичам да рендосвам още ябълки.

Количеството захар зависи от сладостта на ябълките и от личните предпочитания за сладост.

Разтопяваме маслото (например в микровълнова печка), но не го препържваме.

Измиваме, белим (с картофебелачката) и почистваме ябълките. Настъргваме ги в робот или на ренде непосредствено преди употреба, защото потъмняват, но това няма значение и не бива да ви тревожи. Изтискваме ги с ръка, защото са много сочни и рискуваме да получим глетав щрудел, след което ги поръсваме с канела.

 

Продукти за ябълков щрудел
Продукти за ябълков щрудел

 

Намазняваме тавата с малко масло и разтеляме готовите кори. На всяка кора поръсваме с ръка малко настъргани ябълки, малко захар (някои хора дори не слагат), орехи и около 3 с. л. масло. Навиваме кората на руло и редим в тавата като вита баница.

Приготвяне на ябълков щрудел
Приготвяне на ябълков щрудел

 

Когато наредим щрудела в тавата, ако имаме останало масло го посипваме отгоре върху сухите участъци на щрудела. Можем да поръсим със захар и поставяме в предварително загрята фурна на 180 градуса.

 

Приготвяне на ябълков щрудел
Приготвяне на ябълков щрудел

 

Пече се до зачервяване около 35-40 минути. След като се извади от фурната се завива с кърпа и се изчаква 15 минути. Още топъл, щруделът се поръсва с пудра захар.

 

Ябълков щрудел
Ябълков щрудел

 

Ябълков щрудел
Ябълков щрудел