Торта Наполеон

Торта Наполеон е много вкусна и красива. Удачно е да се приготвя за специални поводи, защото приготвянето на блатове е малко трудоемко. Хубавото е, че блатовете може да се приготвят и не се развалят лесно, издържат дълго време, като изчакват подходящ момент за забъркване на крем и торта. Ние не задържаме блатове, но така ми казаха други хора, които я правят. Направих тази торта по случай 10 години от сватбата ни и докато я приготвях се оказа, че и сестра ми се е сгодила. Големи емоции вложих в направата на тази торта.

 

Необходими продукти:

За блатове:

60 г масло

1 ч. захар

1 с. л. мед

1-2 лъжички коняк

3 яйца

2 ч. л. сода

2 ½ ч. ч. брашно

1 ч. брашно за доомесване

 

За крем:

млечен крем:

1 л прясно мляко

150 г захар – 1 кафена чаша

2 жълтъка

9 с. л. брашно – 130 г

3 ванилии

настъргана кора от 1 лимон

 маслен крем:

150 г захар – 1 кафена чаша

125 г масло

 

Приготвяне на блатовете:

Приготвяме парено тесто на водна баня. Аз използвам две тенджери, като в по-голямата сипвам вода. Когато водата заври, намалявам котлона. Поставяме маслото да се разтопи в малката тенджерка. Прибавяме захарта, меда и коняка. Яйцата се добавят едно по едно, като вече трябва да се бърка постоянно. Следва содата.

Приготвяне на блатове за торта Наполеон
Приготвяне на блатове за торта Наполеон

 

Бърка се интензивно докато сместта се увеличи 3 пъти. Слагат се наведнъж 2,5 ч. брашно и се бърка докато се получи хомогенно тесто.

Тесто за торта Наполеон
Тесто за торта Наполеон

 

Включваме фурната на 180 градуса. Замесваме тестото с останалото брашно-1 ч. ч.  Можем да държим тестото на топло, за да работим по-лесно с него. Разделяме тестото на малки топчета и се точи на кори. Използва се по малко брашно за разточването. Когато се постави в намазнена тава се дооформя с ръка. Най-ефектно е да разделим например на около 12 кори цялото тесто, но може и на 6 за улеснение. Ако решим да направим 12 кори те стават тънки почти като лист хартия. Дебелите блатове може да се надупчат с вилица преди печене, защото леко стават на балончета.

Разточен блат за торта Наполеон
Разточен блат за торта Наполеон

 

Тънък блат за торта Наполеон
Тънък блат за торта Наполеон

 

Тънките блатове се пекът за 2-3 минути, а по-дебелите около 5-6 минути. Блатовете видимо се зачервяват. Изпечените блатове могат да седят на сухо и когато решим да си правим торта.

Готови блатове за торта Наполеон
Готови блатове за торта Наполеон

 

Приготвяне на млечно-маслен крем:

Отделяме малко от млякото – 1 чаша. Голямото количество мляко трябва да заври с половината захар – 1 кафена чаша (150 г). Поради риск да загори кремът е добре да се използва млековарка (от 2 л), защото има двойно дъно. Когато млякото заври трябва да намалим котлона.

Жълтъците, пресятото брашно и отделеното студено мляко разбиваме с тел за яйца или с бъркалките за яйца на миксера. Прибавяме от заврялото мляко и разбъркваме. Изсипваме сместта в заврялото мляко и вече трябва да разбъркваме (най-добре е да използваме тел за яйца) по-интензивно, защото може да загори. Трябва да получим сгъстен крем. Винаги можем да разредим гъстия крем с още малко мляко, а за сгъстяване трябва да размием няколко супени лъжици брашно във вода или мляко и да добавим да поври. Ако кремът загаря може да се прехвърли в друга тенджера, за да се довари и сгъсти.

Приготвяне на млечен крем
Приготвяне на млечен крем

 

Готовия крем подправяме с ванилии и настъргана лимонова кора. Трябва добре да се охлади, за да не се пресече с масления крем и да се разбърква, защото ще получи нежелана коричка отгоре.

Масления крем се прави като разбием със същите бъркалки масло и другата половина захар – 1 к.ч. (може да се използва пудра захар и да се разбърка с лъжица). Изстиналия млечен крем се прибавя към масления и разбиваме с бъркалките.

 

Събиране на млечно-масления крем
Събиране на млечно-масления крем

 

По-лесен вариант за приготвянето на този крем е като разбием жълтъците с всичката захар, прибавим брашното, хладкото мляко и го сложим да заври. Готовия крем се подправя с лимон и ванилия. При изтиването му се прибавя мекото масло. То се разтопява в млечния крем.

 

Млечно - маслен крем
Млечно – маслен крем

 

Сглобяване на тортата:

Блатовете на тортата се намазват с готовия крем. Можем да обогатим вкуса и, като добавим смляни орехи и някакво сладко. Аз използвах сладко от череши.

Сглобяване на тортата Наполеон
Сглобяване на тортата Наполеон

 

Ако използваме шоколадови или цветни пръчици, орехи или филиран бадем за украса е добре да ги поръсим върху тортата, за да полепнат върху кремчето. Оставяме я в хладилника за през нощта или за няколко часа да се стегне и блатовете да поемат крем. Аз я украсих на следващия ден с настърган шоколад отгоре и течен шоколад отстрани. Получи се много ефектна и богата за очите ни красота. Когато я опитам ме изпълва с щастие и сладост.

Торта Наполеон