Сок от боровинки

Сокът от боровинки ми е от най-любимите напитки. Много му се наслаждавам. Невероятен вкус и аромат, а ползите са неизброймо много. Цветът е ненадминато силен и наситен с плътност. Толкова е вкусен, че дори децата го обожават.

Необходими продукти:

3 кг боровинки

2 л вода

2 пакетчета лимонена киселина

4,5 кг захар

Забележка: Можете да си направите сок дори от половин килограм боровинки. Често се приготвя на око. Правилото e добавената вода да е 2-3 см. над плода. След пасирането се добавя захар, колкото е изцедения концентрат и малко лимонена киселина.

 

Начин на приготвяне:

Боровинките се измиват, заливат с водата и се пасират.

Пасиране на боровинките за сок
Пасиране на боровинките за сок

 

Прибавяме лимонената киселина и ги оставяме да престоят една нощ в кофа или тенджера с капак на хладно място. Получената каша се изстиква, а сокът се прецежда през марля или тензух.

Прецеждане на боровинките за сок
Прецеждане на боровинките за сок

Трябва да премерим получената течност, като на един литър се добавя 1 кг захар.

Ние получихме 4,5 л течност и добавихме 4,5 кг захар. Разбъркахме ги и получихме 6 литра готов концентрат.

Сок от боровинки
Сок от боровинки

 

Домашното консервиране на боровинките със сигурност е за предпочитане пред всичките варианти на предлаганите сокове в магазините. Варенето или добавянето на аспирин са изпитани методи, но аз прибягвам до тях, когато имам прекалено големи количества сироп и няма да можем да го изпием в рамките на месеца. Отделям си определено количество за пиене и останалия сок го консервирам.

Слагаме да заври на котлона, добавяме лимонената киселина, варим още 5 минути и го наливаме в бутилки. Друг вариант за съхранение е да добавим аспирин, като се слагат по 2 аспирина на литър концентрат. Таблетите се разтварят в малко хладка вода и се прибавят в целия концентрат. Боровинковият сок се налива в топли и сухи бутилки и се съхранява на сухо и хладно място.

Леля Здравка е лаборантка и от нея знам, че когато пълня шишета, които не са добре подсушени е добре да сипя първо малко от концентрата, да облея с него по стените на бутилката и каквото има да изсипя в чаша за пиене. Едва сега мога да пълня със сок бутилката за консервиране.

бутилиране на сок от боровинки
бутилиране на сок от боровинки

Забележка: Изцедените плодове може да претворим в сладко от боровинки, което изобщо не се отличава от направено с цял плод. Събираме плодовете в тенджера и ги слагаме на котлона да заврат. След това, докато сладкото е още топло го поставяме в затоплени бурканчета. По този начин сладкото е консервирано.

СЪХРАНЕНИЕ НА БОРОВИНКИ:

Преди години опитах черна боровинка, защото нося очила и открих, че е невероятно вкусна. Дори без да имаше толкова здравословни ползи от нея щях да си я похапвам с удоволствие. За мен (с изключение на ягодата) прясната тъмна боровинка е сред най-вкусните плодове. По отношение на полезност за мен това е най-полезния плод. Винаги тъпча децата си с тези симпатични малки плодчета. Когато са остарели и непочистени е доста досадно да ги подбирам една по една, но и това правя в името на здравето. Знам, че аронията или касиса също са сред много полезните плодове, но децата не ги приемат като чист плод, а само преработени на сироп.

Боровинките са много полезни както за деца, така и за възрастни хора. Вариантите за съхранението им през зимата са няколко. Доверявам се на метода за редене на бъз по указанията на големия български лечител Петър Димков.

Подготвят се стъклени буркани – добре измити и сухи. Без да измиваме плода, защото може да ферментира. Слага се 1 ред боровинки, около 3-4 см и след това толкова захар или мед, след това продължаваме редуването докато се запълни буркана. Най-отгоре трябва да е покрито всичко с по-дебел пласт захар или мед. Захлупваме буркана с марля. Трябва да не пълните буркана плътно, защото в следващите дни сместа шупва и трябва да се разбърква. След като изминат 15 – 20 дни може да се пасира и изцеди концентрат, който може да се съхранява цяла година. Друг вариант е да поставим капачка, но не плътно. Така подредени боровинките в един буркан няма да се развалят и се запазват без консервацията, която унищожава полезността му. Зазимени по този начин, боровинките винаги могат да се пасират и направят на гореописания сок. На село в мазето ми остана един буркан с наредени по този начин плодове от арония от година и половина. Съхранява се на хладно и тъмно място.

Боровинките могат да бъдат и топлинно обработени, за по-дълго съхранение, но аз не съм опитвала. Плодовете се мият и се отстраняват развалените. Поставят се на дъното на тава и се пекат в предварително загрята фурна на 50-60 градуса. Там плодовете стават лепкави, вадят се и когато поизстинат се поръсват със захар. Редят се в буркани, (измити и подсушени) по подобие на рецептата на Димков.

Друг вариант за консумиране на боровинки през останалите сезони е да си купим или изсушим боровинки.

Някои хора споделят, че си замразяват във фризера и дават на детето си по една супена лъжица на ден, но аз не вярвам по този начин да има голяма полезност. Боровинките могат да се съхраняват при минус 15 градуса в затворени пластмасови съдове. Плодовете се измиват, почистват, отцеждат и едва тогава се прибират във фризера за съхранение. Замразените плодчета могат да се запазят до 1 година и след това да се използват директно, без размразяване за всякакви десерти, мелби и кремчета.

Боровинките могат да се съхраняват свежи за около една седмица в хладилник, но е желателно да се консумират в рамките на няколко дни. В края на седмицата голяма част от тях са се развалили леко. Плодовете не се мият за съхранение в хладилник, а преди консумация, защото при миене се развалят по-бързо. Измиването им премахва защитното покритие, което предпазва кожата им от деградация. За по-доброто им запазване може да се разпределят в малко по-широки съдове така, че да покриват дъното като един слой, за да не се мачкат и периодично да се пробират омекналите и повредени от здравите зърна, за да се предотврати разпространението на мухъл. Винаги може да залеем измити боровинки със захар и така също ще забавим тяхното разваляне. Ако все пак разполагаме с малко по-развалени плодове (не мухлясали) можем да ги сварим на сироп.

 

ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА БОРОВИНКИ:

В България основно се срещат 4 вида боровинки – черна, синя, кавказка (наричана и Странджанска боровинка) и червена. Първите три вида имат тъмносини плодове, а червената притежава червен цвят. Тя не е така вкусна и сочна, доста отстъпва по вкусови качества, но зрее по-късно, когато няма тъмните боровинки и е удачно да се използва за пресни, неконсервирани сиропи. Когато я приемаме под формата на сироп е много вкусна.

Боровинките съдържат витамините B1, B2, C, D, калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, пектин, манган ( чер­ните боровинки превъзхождат всички останали плодове и зеленчуци по съдържание на манган ).

Черни боровинки
Черни боровинки

Боровинките са нискокалорични, но притежават високи хранителни и лечебни свойст­ва. Многобройни са ползите им, но най-популярно е приложението им за подобряване на зрението. Сокът от черни боровинки подобрява зрението и се препоръчва за хора с професии, изискващи остро зрение, както и за редица очни проблеми. При проведен експеримент, чер­на­та бо­ро­вин­ка, в комбинация с ви­та­мин Е по­мог­на­ли да се спре прог­ре­си­ра­не­то на ка­та­рак­та­та при 97 на сто от хо­ра­та, уча­ства­ли в проведеното изследване.

Редовната консумация на черна боровинка оказва несравнимо мощно противодействие на стареенето и болестите, каквото надали можем да намерим у повечето плодове. Изключително полезни са за хората в напреднала възраст, защото ан­тиок­си­дан­тите в тях подобряват ра­бо­та­та в те­зи части на глав­ния мо­зък, кои­то от­го­варят за ста­рее­не­то на нев­ро­ни­те. Боровинките успешно намаляват риска от болести като деменция, Ал­цхай­мер и Пар­кин­сон.

Сокът от боровинки има противовъзпалително действие. Съдържанието на някои витамини и елементи, повишават имунитета, а други унищожават много видове бактерии. Боровинковия плод е незаменим за профилактика и лечение на грип и простуда.

Боровинките притежават най-висока способност да разграждат свободни радикали, които ни пазят от стареенето. То­зи вълшебен плод под­млад­ява ор­га­низ­ма, като стимулира из­ра­бот­ване на хор­мо­ни­те на рас­те­жа и от­го­варя за об­нов­ява­не клет­ки­те на на­ше­то тяло.

Боровинките помагат за прек­рат­ява­не рас­те­жа и раз­прос­тра­не­ние­то на ту­мо­ри­те благодарение на своето антиоксидантно съединение, което блокира метаболитните пътища, които могат да доведат до рак на дебелото черво, рак на яйчниците и др.

Чер­на­та бо­ро­вин­ка се използва при храносмилателни смущения и чревни разстройства.

Тя по­добр­ява мик­роф­ло­ра­та в чер­ва­та и на­мал­ява гни­лос­тни­те и фер­мен­та­тив­ни про­це­си, като по­ни­жа­ва ки­се­лин­нос­тта на сто­маш­ния сок. Това означава, че пре­мах­ва и ки­се­ли­ни­те. По­ма­га при ко­рем­ни бол­ки, лечение при остри и хронични заболявания на тънките или дебелите черва, усложнения с диарии, язва на сто­ма­ха и два­на­де­се­топ­ръс­тни­ка и други.

Боровинките ук­реп­ват кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве, а то­ва зна­чи­тел­но удъ­лжа­ва жи­во­та. Те имат естествена защита срещу високо кръвно налягане и цялостна кардиозащитна функция.  Притежават кръвоспиращо и съдоукрепващо действие.

Изобилието на витамин С и диетичните фибри превръщат боровинката в истински “чистач” на лошия холестерол. Освен това понижава кръвната захар и е полезна при захарен диабет, разширени вени, хемороиди, анемия, диабет, камъни в бъбреците, ревматизъм, кожни болести, възпалено гърло, жлъч­но­ка­мен­на бо­лест, подагра, облекчаване на ревматичните болки и т. н. Са­мо по­ло­вин ча­ша чер­ни бо­ро­вин­ки на ден, освен че са много вкусни, да­ват не­ве­роя­тен то­нус и имунитет на ор­га­низ­ма.

Незаменими са в сладкарството и кулинарията, както и за използване като естествени и безвредни оцветители на коктейлите.

Противопоказания-хората с проблеми с бъбреците, задстомашната жлеза или жлъчката трябва да ги ограничават или избягват.

 

Червени боровинки

 

Червената боровинка, подобно на черната предпазва и помага при редица болести, свързани със стареенето, като болестта на Алцхаймер, Пар­кин­сон и деменция. Също съдържа много витамин С и диетични фибри, които “чистят” лошия холестерол. Стабилизира кръвното налягане и оказва благоприятен ефект върху сърцето.

Забележителните количества желязо и в червената боровинка помага при анемия.

Те също са мощен антиоксидант и притежават антисептични свойства. Изследванията и на червената боровинка дават основания за надежда в борбата с рака. Учените изследват ролята на боровинковите полифеноли в превенцията на няколко вида рак, като опитите в лабораторни условия са доста обнадеждаващи. Тя предотвратява бързото израстване на тумори. Редовната консумация на сок от червени боровинки убива бактерията H. pylori, която може да причини рак на стомаха и язва.

Разлики: Червената боровинка (за разлика от тъмната) е най-популярна сред народа като средство за борба с инфекции на пикочните пътища. Сокът и блокира инфекциите, като танините пречат на полепването и задържането на бактерии по клетъчните стени на пикочния мехур и уретрата, с което предпазват уринарния тракт. Листата й също се използват като пикочогонно и противовъзпалително средство.

Сокът от червена боровинка съдържа съставката проантоцианидин,  високомолекулния химичен компонент NDM,  който предотвратява образуването на плаки и кариеси по зъбите.

Най-ефективният, съдържащ се в диви плодове – токотриенол, рядко срещана форма на витамин Е, е открит в червената боровинка. Този антиоксидант е 40-60 пъти по-ефективен от токоферола, най-често срещаната форма на витамин Е. От всички натурални масла, това от червената боровинка съдържа най-голямо количество от въпросния антиоксидант.

Червената боровинка е сред  най-консумираните храни в САЩ – здравните американски институти са финансирали изследване за ефекта от червените боровинки върху сърдечните болести, гъбичните инфекции и други заболявания.

Хората трябва да се възползват от сезонни плодове. Боровинките са невероятно здравословни и задължително трябва да ги набавим за нашата трапеза, за да се погрижим за своето здраве. Тези малки зрънца (черни или червени ) притежават мощен биологичен заряд