Пържен шаран

Шаранът е една от най-разпространените риби, не само в България, но и в света. Съществува голямо многообразие от породи и раси шаранови риби.

В България тази риба се предлага почти навсякъде в рибните магазини, а цената и е съвсем достъпна. Имаме ли възможност, по-добре е да си купим жив шаран. Предлагам ви няколко прости неща, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате охладена риба. На първо място това са очите – те трябва да са бистри, а не помътнели. Хрилете не трябва да са потъмнели, а люспите да блестят. И не на последно място – мирисът. Померишете я и веднага ще ви стане ясно дали е прясна.

Шаранът се предлага на пазара целогодишно. Теглото му е между един до три килограма.  Месото му е червено – до тъмно червено и има много кости. Притежава минералите калций, калий, магнезий, натрий, витамините B1, B2, A и D, както и елементите йод, фосфор, желязо, селен.

Шаранът обитава всички язовири в България, както и  в големите, пълноводни реки – Дунав, Марица, Струма, Искър и др.

Шаранът обитава всички язовири в България, както и  в големите, пълноводни реки – Дунав, Марица, Струма, Искър и др. В България шараните биват 3 вида: люспест, огледален и гол.

 

видове шаран

 

Почистване на рибата:

Важно е да знаем как ще готвим рибата. В зависимост от начина на приготвяне, ще изберем най-лесния и удобен начин за почистване.

Ако разполагаме с люспест шаран, първо махаме люспите. Те се махат с нож, като стържем срещу тях. Преди тази манипулация, ние слагаме рибата в голям найлонов плик, за да не хвърчат люспите из цялата кухня.

Ако ще пържим рибата, трябва да я нарежем на парчета.  За целта отрязваме главата и след това кормим рибата – много по-лесно и бързо се почиства. Когато шаранът е изкормен, нарязваме го на шайби, а тях – на по-малки парчета. На всяка шайба махаме „крачетата”. Така при поднасяне, всеки може да си избере каквото парче иска.

Можем да накиснем така нарязаното месо в прясно мляко или в разтвор от сол и оцет за около 2 часа. Така ще премахнем миризмата на тиня. Тази миризма се среща само при екземплярите над 2 кг., които са уловени в естествени водоеми. При изкуствено развъжданите месото обикновено не мирише, защото дъното на рибарника е циментирано и не се събира много тиня. От друга страна рибата наддава много по-бързо в изкуствения водоем и не се умирисва.

След 2 часа месото може да се маринова. Изцеждаме го и измиваме добре. Ние го мариноваме в соев сос, лимон и сол. Така престоява 30 мин. и е готов за пържене.

Използваме тиган с керамично покритие, но вие може да ползвате какъвто имате под ръка.

Нашето семейство предпочита пържен, но и другите варианти за приготвянето му са много вкусни. Всичко е въпрос на навик и вкус.

 

Необходими продукти:

шаран

1 лимон

олио

сол

брашно

 

Начин на приготвяне:

 

Нарязваме рибата, измиваме я и отцеждаме. Посоляваме я и изтискваме половин лимон. Така престоява в хладилник поне час.

Приготвяне на шаран
Приготвяне на шаран

Овалваме парчетата в обикновено или царевично брашно. Пържим шарана в горещо олио докато придобие златист цвят. Готовите парченца отцеждаме върху домакинска хартия. Поднасяме с парченца лимон.

Пържене на шаран
Пържене на шаран

За гарнитура чудесно върви картофена салата или зеленчуци.

Ако търсим добър ефект за пред гости, може да нарежем и изпържим тялото на шайби. Пържим и главата на шарана, като нареждаме парчетата в по-голямо плато, оформяйки нейния първоначален вид върху листа от зелена салата. Доукрасява се с резенчета лимон.