Бисквитена торта

Бисквитената торта е тортата на нашето детство. Остава си като класика в сладкарството и съществуват безброй вариации за приготвянето и. Често се предлага по заведенията и това е показател за любовта на хората към нея. Същевременно е толкова лесна и бърза за приготвяне, че остава като една от най-лесните домашни торти. Всяко домакинство си има свой вариант за приготвянето и. Предлагам ви моята любима бисквитена торта. Според мен си струва усилието да я приготвите, защото е много вкусна.

 

Необходими продукти:

1 ½ -2 пакета обикновени бисквити (на „победа” са 330 г и са ми достатъчни 1 ½ пакетчета, а на „житен дар”-230 г – 2 пакета бисквити, но всичко зависи от вашата форма)

Вече на пазара се предлагат бисквити за торта, а мнозина предпочитат крехките бишкоти за тази торта (те се сиропират по малко).

около 100 – 300 мл прясно мляко за потапяне на бисквитите

Пожелание:

½ есенция ром, лимон или ванилия

½ ч. ч. смлени орехи

3 с. л. сладко/конфитюр по избор (ягоди, кайсии, праскови, портокалови корички и т.н.)

1-2 банана

Млечно- маслен крем:

1 л прясно мляко

300 г захар – 2 кафени чаши или 1 1/2 ч.ч.

2 жълтъка

9 с. л. брашно – 120 г

3 ванилии

настъргана кора от 1 лимон

125 г масло

1 натурален шоколад от 100 г – много го препоръчвам

 

Начин на приготвяне:

Традиционно бисквитената торта се приготвя с нишестета, които имат различни аромати, както и пудинги и всякакви други полуготови кремчета. Хората често предпочитат да използват аромат ванилия, но най-чист вариант си остава използването на брашно.

 

Приготвяне на млечно-маслен крем:

Отделяме малко от млякото – около 1 чаша. Голямото количество мляко трябва да заври със захарта. Поради риск да загори кремът е добре да се използва млековарка (от 2 л), защото има двойно дъно. Когато млякото заври трябва да намалим котлона.

Жълтъците, пресятото брашно и отделеното студено мляко разбиваме с тел за яйца или с бъркалките за яйца на миксера. Прибавяме от заврялото мляко и разбъркваме с бъркалката.

Приготвяне на млечно-маслен крем
Приготвяне на млечно-маслен крем

Изсипваме сместта в заврялото мляко и вече трябва да разбъркваме по-интензивно, защото може да загори. Трябва да получим сгъстен крем. Винаги можем да разредим гъстия крем с още малко мляко, а за сгъстяване трябва да размием няколко супени лъжици брашно във вода или мляко и да добавим да поври. Ако кремът загаря може да се прехвърли в друга тенджера, за да се довари и сгъсти.

Готовия крем подправяме с ванилии и настъргана лимонова кора. Прибавяме маслото, което се разтопява в млечния крем.

Отделям си малко крем, колкото за един ред бисквити (напр. 300 г ) и докато е още топъл, в него поставям мек шоколад (на 20 секунди в микровълновата е омекнал). Когато е топъл кремът направо поставям начупения на парчета шоколад. Разбърквам го и става шоколадов крем.

шоколадов крем
шоколадов крем

 

Сглабяне на тортата:

Затопляме леко прясното мляко и му добавяме 1/2 ампула есенция. Потапяме бисквитите и ги редим във форма.

 

Приготвяне на бисквитена торта
Приготвяне на бисквитена торта

 

Реди се ред бисквити, малко крем, отново се повтаря всичко, като се завършва с крем. Добре е да обогатим вкуса на тортата с малко сладко, начупени орехи, банан и др.

 

Приготвяне на бисквитена торта
Приготвяне на бисквитена торта

 

Аз използвах шоколадов крем най-отгоре и украсих тортата с настърган шоколад. За финални щрихи можете да използвате шоколадови или цветни шръчици, филиран бадем, орехи или други ядки, натрошени бисквити, какао и т. н.

Бисквитена торта
Бисквитена торта