Кисели краставички

Киселите краставички са една от любимите ни туршии. Колкото и да избягваме консервирани храни, това си е част от нашия бит и понякога ни се дояжда. Обичаме ги чисти като гарнитура или мезе, но са незаменими в руска и други салати, както и в редица други ястия като руло стефани, пици, свинско, сосове и др. Нашите краставички са ми най-вкусните, защото са изключително хрупкави и прекрасни на вкус.

 

Необходими продукти:

краставички

винен оцет

сол

захар

цвят от копър

лук

черен пипер на зърна

 

Начин на приготвяне:

Краставичките трябва да са пресни, малки и сравнително еднакви по размер. Важно е да не са кухи отвътре, защото има и такива партиди.

Измиваме и при необходимост почистваме с нож краищата на краставичките. В измити буркани започваме да редим краставичките, като имаме за цел да натъпчем максимално повече краставички. Това се постига като държим буркана хоризонтално и така редим. Отгоре поставяме по-малките по размер краставички.

Редене на краставичките
Редене на краставичките

 

Запълваме малките празнини с резънчета лук. Много е важен цъфналия копър, който придава невероятно апетитен аромат. Поставяме го накрая.

Приготвяне на кисели краставички
Приготвяне на кисели краставички

 

Оцет се сипва до първата резка на буркана (няма значение дали бурканите са с винт или не).

Добавяне на оцет
Добавяне на оцет

 

Във всеки буркан поставяме по 6 зърна черен пипер, 1 с. л. сол и ½ с. л. захар. Допълваме с вода до гърлото на буркана и го затваряме.

Допълване на буркана с вода
Допълване на буркана с вода

 

Трябва много да бдим над варенето на бурканите. Краставичките се варят по 5 минути най-много, защото ако ги преварим няма да са хрупкави.

Правилото е, че от 1 кг краставички получаваме 2 буркана зимнина. Ние купихме 10 кг краставички и направихме 20 буркана. Употребихме 1 ½ бутилки оцет от 700 мл.

Кисели краставички
Кисели краставички

 

Приготвянето на тази туршия не отнема много време. Опитвала съм много други варианти на кисели краставички, но това ми е най-вкусния и си заслужава да си ги приготвим за зимнина.