Шкембе чорба

Това е чорба, която не всеки ще разбере и обикне в днешното общество, особено западняците. Въпреки това тази традиционна чорба е една от най-любимите ястия на нашата трапеза днес. Тя се предлага в почти всяко заведение за закуска и обяд и винаги е на модния пиедестал. Толкова е нежна и млечна (може и пикантна), че е незаменима сладост за мнозина, а за прекалилите с алкохола е чудодеен мехлем.

Много пъти сме опитвали да си сготвим шкембе и се е налагало да го изхвърлим, защото понамирисва. Въпреки шегите, че ако не мирише не е вкусно… Мнозина не харесват предлаганото шкембе на калъпи, което е изкуствено, наподобява на гумено и е безвкусно, няма специфичния аромат на шкембе . Човек трябва да си намери някоя местна месарница, от която да си купува прясно шкембе. Може да се приготви свинско шкембе, но телешкото е по-вкусно. Хубавото е, че тази чорба не изисква много време за приготвяне.

 

Необходими продукти:

1кг телешко шкембе

2 големи глави лук

1 с. л. червен пипер

черен пипер

сол

200 или повече мл прясно мляко

за подправяне:

5 – 10 скилидки чесън

1 чаена чаша оцет

лют червен пипер или люта чушка

 

Начин на приготвяне:

Измиваме и сваряваме шкембето в тенджера под налягане с 2 л вода за час и половина или в нормална тенджера до пълно омекване.

След сваряването на супата в тенджера под налягане не е необходимо да изпускате парата. Достатъчно е да сложите тенджерата в мивката и да пуснете студена вода за секунди. Налягането се изравнява мигновено.

Чувала съм, че някои хора си варят шкембето в прясно мляко и вода, но не съм опитвала. Не изхвърляме водата, в която е вряло шкембето. Нарязваме шкембето с нож или ножица на малки парченца. Ако използваме готови вакумирани пакети – ги нарязваме на кубчета и става много бързо. Тогава не се налага да варим дълго шкембето.

Запържваме нарязания на ситно лук. След това добавяме и червен пипер в олиото, като внимаваме да не загори, защото сместа ще стане черна и лоша на вкус. Добавеме нарязаното шкембе и бульона към запръжката, както и сол на вкус.

Така ври около 20 минути.

Шкембе чорба
Шкембе чорба

 

Накрая се подправя с прясно мляко и смлян черен пипер.

Шкембе чорба
Шкембе чорба

 

Шкембе чорбата се поднася много гореща. Сервира се с накълцан или пресован чесън и оцет в отделна съдинка. Любителите на пикантните вкусове предпочитат да си стрият суха люта чушка или да си поръсат малко лютив пипер, а най-добре е една прясна люта чушка. Тогава настъпва вълшебния момент на затоплянето и подсмърчането, а за мнозина и детоксикацията от изминалата купонджийска нощ.