Сироп от арония

 

Вкусът на аронията за мнозина е много приятен, леко накиселяващ, но не на всеки му е вкусен суровия плод. Когато направим сироп, напитката е ароматна и вкусна дори за дечица. Освен чудесен вкус получаваме и вълшебен, направо чудодеен ефект. Високото съдържание на всички важни витамини усилва биологичното им действие или т.н. “синергичен ефект”.

Многобройните ползи за нашето здраве провокират голямо търсене и предлагане на пазара на студено пресован сок от арония на средна цена от 10 лв. Защо човек да не си направи сам такъв концентрат на значително по-ниски цени? Изключително лесно е да си приготвим сами тази животворна смес, която освен вкусови качества притежава редица полезни ефекти и свойства.

 

Необходими продукти:

1 кг арония

2 л вода

2 кг захар

2 пакетчета лимонена киселина

пожелание – 2 лимона

 

Начин на приготвяне:

 

Приготвяне на Сироп от арония
Приготвяне на Сироп от арония

 

Плодовете арония се измиват, заливат с вода и се пасират. (Ако нямате пасатор може да ги смелите с машина за месо или да се измъчите да ги изтискате с ръка.) Правилото за количество вода е да покрива плода с един пръст, но може и повече.

Пасиране на Сироп от арония
Пасиране на Сироп от арония

 

Лично на мен ми харесва повече да пия сироп от арония и лимон, защото ми харесва повече като вкус и аромат. Вариантите са два – сега да нарежем (смелим) на дребно лимоните или да ги изтискаме накрая в готовия концентрат. Аз ви препоръчвам да ги пасирате заедно с аронията.

Прибавяме лимонената киселина и оставяме всичко да престоява поне 12 часа в кофа или тенджера с капак на хладно място.

На следващия ден се изтисква с марля и на всеки литър сок се добавя килограм захар.

Изтискване на сироп от арония
Изтискване на сироп от арония

Така приготвен, сиропът от арония е много полезен и се съхранява до около месец в хладилник. Винаги можете да консервирате по-големи количества сироп с аспирин или със стерилизиране. Слагаме да заври на котлона, варим още 5 минути и го наливаме в бутилки.
Когато използваме аспирин можем да използваме повече захар. На литър концентрат се добавя 1, 5 кг захар. Разтварянето на захарта става по-бавно и отнема около 6 часа. Разбърква се няколко пъти. Слагат се по 2 аспирина на литър концентрат. Таблетите се разтварят в малко хладка вода и се прибавят в целия концентрат. Сокът от арония се налива в топли и сухи бутилки и се съхранява на сухо и хладно място

При консервирането се губят голяма част от полезните свойства на суровия плод. Въпреки това домашното консервиране със сигурност е за предпочитане пред всичките варианти на предлаганите сокове в магазините.

Пожелание сиропът от арония може да се подслади с мед, кленов сироп, агаве или нерафинирана тръстикова захар.

 

Ползи от аронията:

Аронията е растение от семейство розоцветни. Негова родина е Северна Америка, но от няколко години в нашата страна се наблюдава засилен интерес към него. Неповторимата българска природа дори увеличава биологично активните вещества в аронията и тя напълно оправдава името си – „полза, помощ“ (от гръцки). Нейния разнообразен химичен състав я отрежда като едно от най-ценните лечебни растения.  Американските и руските научни среди я поставят на първо място сред поливитаминозните плодове. Още през 1959 година учените от Руския фармакологичен комитет препоръчват редовната консумация на арония и дори я включват в състава на космическата храна.

Витамините, които съдържа аронията са рекордно количество – С, Е, К, РР, В, В1, В2, В3, В5, В9, каротин. Минералите са: йод ( 3-4 пъти по-голямо количество от другите плодове), манган, калий, калций, желязо, фосфор, магнезий, незаменимата фолиева киселина за бременни, пектин и още много други полезни за човешкия организъм съставки. Притежава 5 пъти повече полифенолни вещества в сравнение с гроздето и грейпфрута ( Полифенолите са антиоксиданти, които предотвратяват някои мутации, причиняващи рак.) и значително превъзхожда другите плодове по съдържание на органични киселини.

Многобройните лечебни приложения на аронията изумява учените и са насочени към редица заболявания на нашето време:

Притежава антирадиационен ефект като подпомага за освобождаването на организма от йони на тежки метали и радиоактивни вещества. Препоръчва се за хора, които работят с компютри, ползват мобилни телефони, или са в условия на други радиационни лъчения. Прилага се за детоксикация на организма след лъче- и химиотерапия. След аварията във Фукушима, Министерство на здравеопазването на Япония предупреди населението, че най-ефективно изчистване на радиацията от организма е от арония.

Аронията е най-богатия източник на антиоксиданти в сравнение с всеки друг продукт в природата. Премахва свободните кислородни радикали, които увреждат клетъчните мембрани и променят нормалният състав на клетките в тялото. Именно поради това се използва в борбата с раковите образувания (или като превантивно средство) на дебелото черво, щитовидната жлеза и панкреаса.

Притежава силни антисептични свойства. Тя е много мощно средство срещу грип, предпазва от бактериални и вирусни инфекции

Повишава жизнените сили на организма и оказва благоприятен ефект при различни алергични реакции.

Използва се в борбата срещу сърдечно-съдовите болести и се справя с високото кръвно налягане. Свеж сок от арония, обогатен с витамин C, приеман по 50 ml три пъти дневно има клинично доказан ефект при хипертония.

Поддържайки висока еластичност и нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове, Р активните вещества снижават кръвното налягане, очиствайки съдовата стена от атеросклеротични плаки. Прилага се и след мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и др. болести на сърдечно-съдовата система.

Освен в много болници по света и у нас има проведени положителни експериментални лечения на хипертонично болни пациенти, на третирането на ракови образувания в черния дроб и на трайно снижаване на стойностите при болни от захарен диабет. Лечението се извършва с приемане на сок от арония в Окръжна болница гр. Ловеч, във ВМИ гр. Варна и гр. Пловдив. Установено е, че кръвното налягане се нормализира и стабилизира дълготрайно в сравнение с това на болни, лекувани медикаментозно.

Пресни плодове арония или сок от тях се препоръчва още за профилактика и лечение на редица заболявания. Тя е лечебна за всички, които са натрупали лош холестерол в кръвта си и е идеална напитка за страдащите от диабет. Помага за здравето на уринарния тракт. Високото съдържание на йод нормализира функциите на щитовидната жлеза. Използува се при хипоациден гастрит (с намалена секреция на стомашен сок), помага за преодоляването на нервните разстройства и преумора, лечение на кожни болести, ревматизъм, анемии, атеросклероза, очни проблеми, бъбречни възпаления и други.

Сокът има благоприятно въздействие върху обмяната на веществата, кръвообразуването и стимулира регенерацията на мускулната и костната тъкан,.

Незаменима е в диетичните режими, особено при тези, които пречистват организма. Оказва мощно очистващо действие на кръвоносната и отделителната система.

 

Противопоказания:

Въпреки, че аронията е подходяща за бременни, деца, диабетици, активни спортисти и т. н. съществуват противопоказания при консумирането и. Не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок. Въпреки, че се препоръчва при хипертония, аронията трябва да бъде консумирана в малки количества. Нейното предозиране може да доведе до съсирване на кръвта и крие рискове от образуване на тромби. Поради това и хората със склонност към тромбофлембит не бива да прекаляват с тези плодове. Като страничен ефект можем да споменем, че големите дози водят до стомашно неразположение и запек.

 

Съхранение на плодовете арония:

Пресните плодове от арония са много издръжливи и може да се съхраняват няколко седмици на проветриво място, дори на стайна температура. Плодчетата няма да започнат да гният и плесенясват, а само засъхват, но отново стават за употреба. Може да се използват за чай и запарки през зимата.

Когато разполагаме с изсушена добре арония тя е годна за употреба и съхранение през цялата година без да променя своите показатели и да изисква спесифични методи на съхранение.

Друг метод за съхранение на арнията е като я наредим немита в буркани по технологията на Петър Димков – ред плод, ред захар, като завършим със захар в стъклени буркани – добре измити и сухи. Слагат се около 3-4 см плодчета и след това толкова захар или мед, след това продължаваме редуването докато се запълни буркана. Най-отгоре трябва да е покрито всичко с по-дебел пласт захар или мед. Захлупваме буркана с марля. Трябва да не пълните буркана плътно, защото в следващите дни сместа шупва и трябва да се разбърква. След като изминат 15 – 20 дни може да се пасира и изцеди концентрат, който може да се съхранява цяла година. Друг вариант е да поставим капачка, но не плътно. Така подредената арония в един буркан няма да се разваля и се запазва без консервацията. Зазимени по този начин, плодовете винаги могат да се пасират и направят на гореописания сок. На село в мазето ми остана един буркан с наредени по този начин плодове от арония от година и половина. Съхранява се на хладно и тъмно място.

Има възможност да се замразят плодчета арония, но те със сигурност не са много полезни. Плодовете се измиват, почистват, отцеждат и едва тогава се прибират във фризера за съхранение до 1 година.

Плодовете на аронията предимно се преработват  в: сокове, вина, ликьори, сладка, конфитюри, мармалади, компоти и оцветители и други продукти. Поради високото съдържание на дъбилни вещества, когато се консервира аронията често се съчетава с други плодове.

Аронията е наистина уникален плод, с който ни е дарила природата. Тя е много достъпна и лесна за приготвяне на концентрат. Не бива да забравяме, че сиропът от арония е една от най-високо витаминозните напитки на българския и на международния пазар и е редно да се възползваме от нейното богатство.