Как се прави извара

Изварата има много широко приложение в нашата кухня. Тя се използва за направата на изключително много храни – торти, кремове, тестени изделия като баница и тутманик, салати и др. –  предимно като допълнение или алтернатива на сиренето. Мое любимо следобедно похапване е именно още топла извара със захар. Много хора я предпочитат подправена със сол.

 

Как се прави извара

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

прясно мляко – поне 1 л (винаги използвам домашно мляко)
около половин лимон (1 ч. л. лимонена киселина или няколко лъжици кисело мляко).

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Поставяме прясното мляко на котлона и когато заври към него се добавя малко лимон (може да използваме кисело мляко или лимонена киселина). Никога не меря млякото или капките лимон. Ако киселината не е достатъчна се добавя още и се прибавя на око. Разбърква се. Изключително бързо прясното мляко се пресича и се отделя изварата. Трябва да се прецеди с гевгир или цедка. Ако имате нужда от по-суха и стегната консистенция на изварата можете да изцедите всичко с тензух и след това да я затиснете с някаква тежест.

Когато правите домашно сирене също може да използвате суроватката и да я пресечете, за да си направите извара.

Извара от суроватка
Извара от суроватка

 

Готовата извара може да се използва за направа на други продукти или да се овкуси по желание и да си похапнете със сладост.

Отделената суроватка е идеална за направа на тесто за домашен хляб, питка, баница или тутманик. Ако ви е много можете да я замразите за по-късна употреба. Някои хора дори я пият, защото е полезна.

От 1 л прясно мляко получихме 230 г извара, но всичко зависи от маслеността на млякото. Получената извара се съхранява в хладилник до 72 часа.

 

Ползи от изварата:

Изварата е много полезен продукт. Нейният дневен препоръчителен прием е около 200 г.

Изварата е млечен продукт с високо белтъчно съдържание. Получава се главно от вторичните продукти на млекопреработването като обезмаслено мляко, мътеница или суроватка, чрез съответно пресичане.

Съдържа около 20 аминокиселини и значителна част от тях са незаменими. Богата е на метионин, желязо, калций, фосфор, магнезий, витамини от група В и други.

Идеална е за спортистите, които искат да консумират протеини, защото цената и е много достъпна и се нарежда втора по богатство на протеини след белтъка на яйцето.

Изварата е диетичен продукт, който намалява холестерола. Притежава ниска калоричност и ниското съдържание на холестерин. Диетата с извара се препоръчва и при лечението на хепатит, защото подпомага функциите на черния дроб. Липотропните вещества в нейния състав спомагат за намаляване на мазнините в черния дроб и осъществяват превенция против склероза.

Метионинът и холинът предпазват от развитие на атеросклероза. Тя поддържа в добро състояние нервната система.

Изварата спомага за усвояването на калции и фосфор от костите. Подходяща е за хора с остеопороза, бременни и бебета, защото е източник на белтъчини и калций. Препоръчителна и вкусна е комбинацията и с праскови и кайсии за дейността на червата и развитието на костната система и зъбите.

Безсолна, изварата се използва при деца и възрастни с лаеща кашлица, спаднал и дрезгав глас. Прави се компрес с дебелина на слоя около 1 см и се слага плътно върху гърлото. Покрива се с найлон и се закрепва с шал. Действа до 8 часа.