Телешко варено

Телешко варено е популярно традиционно ястие. При настинки се препоръчва именно пилешка супа и телешко варено. Бульонът на тази супа заслужено е един от най-вкусните и е изключително питателен.

Относно крехкостта на телешкото месо мога да кажа, че този вариант е един от най-сигурните, защото предлаганото месо на нашия пазар е много жилаво. Най-добър телешки бульон става с телешки опашки.

Тенджерата под налягане значително улеснява нещата. Самото приготвяне на супата не отнема време, но е необходимо такова за сваряването на месото.

 

Необходими продукти:

1,5 кг телешки джолан или  телешки гърди с кост
1-2 глави лук
1-2 моркова
5 средни картофа
1/2 глава целина или листата от нея
1 домат – пожелание

3 дафинови  листа

зърна черен пипер

сол на вкус
магданоз и 1-2 бр. магданозови корени

лимон или прясно изцеден лимонов сок

 

 

Начин на приготвяне:

Измиваме и нарязваме месото на дребни парчета. В тенджера под налягане не го отпенвам. По принцип е добре след завиране да се отстрани пяната от бульона и да намалим котлона.

Прибавяме зеленчуците: лук, морков, целина, корен магданоз, картофи и 1 настърган домат, като всичко е много едро нарязано, защото ще ври дълго време.  Добавяме подправките.

Приготвяне на Телешко варено
Приготвяне на Телешко варено

 

В обикновена тенджера може да се наложи да доливаме вода, като е желателно да е топла. На месото му е необходимо около час и половина в тенджера под налягане или 2 часа в  нормална тенджера.

След сваряването на супата в тенджера под налягане не е необходимо да изпускате парата. Достатъчно е да сложите тенджерата в мивката и да пуснете студена вода за секунди. Налягането се изравнява мигновено.

Супата се поднася гореща, поръсена със ситно нарязан пресен магданоз и подправена с прясно изцеден лимонов сок и сол.