Баница с тиква и готови кори (Тиквеник)

Баницата с тиква (тиквеник) е част от българската национална кухня. Това е любимата ни есенна закуска, а понякога се превръща в основно ястие. На Бъдни вечер е традиция да се приготвя именно това тестено изделие. То е много здравословно и изключително вкусно.

Не мога да сравнявам тиквеника с купени кори с този, който е с точени, защото втория е повече от превъзходен, но и другия си е прекрасен и всички го харесват. Това е единствения вариант, при който си похапвам тиква, а децата го обожават.

Всички продукти поставям на око, но в случая ги премерих ориентировъчно за блога. Лично аз обичам много плънка, за да получа сочна и мека баница.

 

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница – 400 грама

около 1 300 г почистена тиква, но не по-малко

1 ч. ч. захар – 220 г (зависи колко е сладка тиквата)

125 г масло

1 ч. ч. натрошени орехи – 100г

1 ч. л. канела

 

Начин на приготвяне:

Тиквата се настъргва на едро ренде или с кухненски робот. Майка ми, например стърже с лъжица тиквата и получава по-финна плънка, поради което я поставя сурова в баницата. Когато я рендосаме трябва да я задушим в тенджера.

На слаб котлон при необходимост прибавям до 1 к. ч. вода, за да не загори тиквата и около 100 г от маслото. Похлупвам капака и оставям тиквата да омекне. Разбърквам няколко пъти тиквата. Отстранявам капака на тенджерата и добавям захарта. Разбърквам и чакам водата да се изпари. Опитвам тиквата, защото трябва да се убедя, че е сладка. Всяка тиква е различна по сладост, а и човек има различни предпочитания. Отстранявам с лъжица и опитвам изстиналата тиква. Прибавям канелата и орехите. Разбърквам и изчаквам тиквената каша да се охлади.

 

Плънка за баница с тиква
Плънка за баница с тиква

 

Намазвам с масло една голяма тава.

Върху всяка кора поставям по 4-5 с. л. тиква и навивам на руло. Готовата кора се реди в тава във формата на охлюв. На мен ми остават 4-5 кори и ги натрошавам в самите кори с плънката, но може и върху самата баница.

Поставяне на плънка върху корите
Поставяне на плънка върху корите

 

Върху готовата баница поставям малки резенчета масло или разтопено в микровълновата печка (за по-прецизно) и нанасям в по-сухите участъци. Може да се поръси с 2 с. л. кристална захар.

Баница с тиква преди печене
Баница с тиква преди печене

 

Поставя се в предварително загрята фурна на 200, а след 10-тина минути на 180 градуса. Пече се до пълна готовност и се проверява готовността на баницата отдолу. Около 50 минути са достатъчни.

Когато извадим баницата трябва да я поръсим с пръски вода и да я завием с кърпа до нейното охлаждане. След това с цедка поръсваме баницата с пудра захар според личните предпочитания за сладост.

Баница с тиква и готови кори (Тиквеник)
Баница с тиква и готови кори (Тиквеник)

Аз си замразявам настъргана тиква във фризера за зимата. Семките от тиква са изключително здравословна храна, а препечени със сол са страхотни.