Шоколадови скалички

Шоколадовите скалички са десерт от нашето детство, който почти не е променян. На всяко семейство се случва да му остане малко кекс, обрезки от блатове или да приготви десерт, който не е вкусен. Аз веднага замразявам и когато мога претворявам тези уж ненужни остатъци в скалички, бонбони или направо в малка торта.  Дори целенасочено правя икономичен кекс, част от който използвам за този изключително вкусен десерт. Всеки е чувал, че в сладкарниците се предлагат скалички и петифури от стари и остатъчни продукти.

 

Необходими продукти:

150 г обрезки и 150 г чаени (какаови) бисквити
3 с. л. прясно мляко или течна сладкарска сметана ( колкото сместта да стане добра за оформяне)-45мл
50 г смлени орехи
4 с. л. стафиди (по възможност да са били накиснати в прясно мляко)-40г
100 грама качествено меко масло
1 с. л. лешников или сусамов тахан – (30г)

1/3 ампула есенция ром или ванилия

забележка: посочените мерки са ориентировачни и винаги приготвям скалички като разбърквам и опитвам. Когато обрезките и бисквитите не са какаови може да добавите 2 с.л. натурално какао и още малко мляко, дори още 20-30г масло.

за декорация:
100 грама млечен или натурален шоколад и 100 мл течна сладкарска сметана
малко кокосови стърготини за поръсване

 

Начин на приготвяне

Желателно е да накиснем предварително стафидите в прясно мляко или ром (като този вариант не е подходящ за деца). Когато нямам време просто накисвам стафидите в горещо мляко докато приготвя другите неща. Бисквитите може да смелим в блендер или да натрошим с ръце. Най-лесно е с един малък чук да натрошим леко бисквитите както са си опаковани. Блатът или обрезките също трябва да натрошим на дребно с ръка или блендер. Прибавяме всички продукти: орехи, масло, тахан и накиснатите стафиди с прясното мляко.

Замесваме с ръка всички продукти, докато получим хомогенно тесто. Самата смес трябва да може да се моделира, да е лепкава, а не суха.

 

Приготвяне на смес за шоколадови скалички
Приготвяне на смес за шоколадови скалички

С ръце оформяме скалички. Всъщност с това тесто можем да приготвим различни по размер бонбони, торта (без печене и се залива с шоколадовата глазура) или да моделираме украса на торта. Най-бързо става торта, защото не губим време да правим форми.

 

шоколадова торта
шоколадова торта

 

Шоколадова торта
Шоколадова торта

 

 

Шоколадови бонбони
Шоколадови бонбони

 

Полученото тесто е голямо и можем да си замразим във фризера част от него. Това не е смущаващо, защото почти всички сладкарски цехове замразяват торти и други продукти. Няма разлика във вкуса.

Оформяне на шоколадови скалички
Оформяне на шоколадови скалички

Любимата ми шоколадова глазура е много подходяща за скалички. Необходими са 100 мл течна сладкарска сметана и 100 г натурален шоколад (натрошен). Трябва да ги поставим на водна баня, в микровълнова печка или на котлона докато се затоплят като следим сместта да не завира. Добавям 1/3 ампула есенция ром. Разбъркваме до получаване на гладък крем (ганаш).

(За украса на скаличките може да използваме само млечен или натурален шоколад, както и да го комбинираме. Шоколадът трябва да се разтопи на водна баня или да се затопли леко в микровълнова печка, като разбъркваме често и следим дали е омекнал без да го претопляме.)

С лъжица покриваме върховете на скаличките, като шоколада се стича по тях. Бонбоните може да са изцяло оваляни в шоколад. Поръсваме с кокосови стърготини върху още топлия шоколад, за да залепнат по скаличките.

Поставяме в хладилник или фризер за малко. Можете да си замразите и готови скалички или бонбони. Много са вкусни.