Торта Гараш

Торта Гараш е една от любимите ни торти, на която ние българите се наслаждаваме от началото на века. Много се изненадах от факта, че тази торта вероятно е създадена в България от унгареца Гараш, който е бил съсобственик на известната някога сладкарница на бул. „Дондуков”.

Това е една класическа торта с множество варианти за приготвяне. Аз ще изложа рецептата на моята първа торта Гараш, която е изключително лесна и бърза за приготвяне. Прави се само един блат, а не няколко и няма сиропиране на блатове. Трябва да си осигурите пресни яйца, защото част от жълтъците не търпят термична обработка.

Предлаганата торта Гараш е истинска шоколадова наслада, богата на финни орехи и сладост.

 

Необходими продукти:

250 г качествено меко масло (може и с 200 г да се приготви)

2 ½ ч. ч. пудра захар

5 с. л. натурално какао

2 ч. ч. финно смлени орехи

6 яйца

3 с. л. галета

 

Начин на приготвяне:

Разделяме жълтъци и белтъци, като белтъците разбиваме на сняг с малко сол (може и няколко капки лимон). При жълтъците добавяме пудрата захар, маслото и какаото. Разбиваме всичко със същите бъркалки на миксера до хомогенна смес.

Приготвяне на торта Гараш
Приготвяне на торта Гараш

От получената какаова смес трябва да отделим 1/3 за крем на тортата, а от останалите 2/3 правим блат.

При сместа за блата добавяме орехите (смелвам ги два пъти на орехомелачката) и галетата. Разбивам сместта за блат отново със същите бъркалки на миксера. Изсипвам я в предварително намазнена с масло и поръсена с кристална захар (или с брашно) форма за торта. Може да използвате и хартия за печене. Блатът за торта се пече в предварително загрята фурна около 40 минути, като първоначално температурата е 200, а след това намалявам на 180 градуса. Проверява се с клечка за зъби или бамбуково шишче.

Приготвяне на торта Гараш
Приготвяне на торта Гараш

През това време изваждам кремчето от хладилника, защото ще стане твърдо за нанасяне. Когато изстине блата нанасяме какаовия крем. Украсява се със зелени или обикновени кокосови стърготини, шоколадови пръчици, орехи или нещо по ваш избор. Тортата трябва да престои 12 часа в хладилник преди консумация.

Когато искате да приготвите торта Гараш по специален повод, можете да получите добър ефект с шоколадова заливка. Използва се затоплен в микровълнова печка или на водна баня шоколад – течен, натурален или микс от двата вида (около200 г) и се нанася върху тортата.