Крем – супа от спанак

Крем-супите са много здравословни, подходящи за най-малките и са изключително лесни за приготвяне. Тази супа е много вкусна, но аз се опасявах, че може да не се хареса на всички, защото има по-специфичен цвят. Когато я приготвих хората дори я похвалиха, включително моя мъж (любител на месото и тотално игнориращ крем – супите).

Използваните продукти имат ориентировъчни грамажи и не е необходимо да се стараете да ги спазвате.

Необходими продукти:

200-300 г спанак

5-6 картофи

1-2 тиквички (според наличностите ви)

1 морков

сол

50 г масло

200 мл прясно мляко или 100 мл готварска сметана

Начин на приготвяне:

Картофите (и тиквичките) се белят, мият и режат на кубчета. Сипваме вода да покрие картофите поне 2-3 см.   Добавяме малко сол.

Спанака го накисвам за малко, за да падне пръстта по него и след това го изплаквам. Не го режа, защото след това ще се пасира. Когато картофите са полуготови (след около 20 минути), се добавя спанакът и се варят заедно около 5 – 10 минути.

Приготвяне на крем - супа от спанак
Приготвяне на крем – супа от спанак

Отливаме малко от бульона. Пасираме зеленчуците до получаване на еднородна смес. Преценяваме гъстотата на крем супата и ако желаем да я разредим е необходимо да добавим от отделения бульон. Добавяме маслото и прясното мляко.

Приготвяне на крем-супа от спанак
Приготвяне на крем-супа от спанак

Поднасяме супата с натрошено сирене и кротони. Те са идеалният начин за поднасяне на крем-супите.

Приготвяне на крутоните:

3 филии хляб
2 с. л. зехтин
подправки по желание (чесън, сол, чубрица, червен пипер, шарена сол, риган, мащерка, сминдух, босилек)

За приготвянето на крутони можем да използваме мек или да уползотворим стария хляб.

Има два начина за приготвянето им – пържени или препечени. Нарязаните кубчета хляб се запържват в нагорещен тиган с малко зехтин, докато хапките придобият златист цвят. Поръсват се с подправки по избор. Разбъркваме добре и отстраняваме от котлона.

Ние използваме само печени, защото не стават толкова мазни. Дори да си призная само пека филийките в тостера и ги нарязвам на кубчета. Малко по-вкусни са ако изпечените филийки хляб се намажат със зехтин (олио) и тогава се нарежат на кубчета.

Ако използваме скара първо намазваме филийките хляб с малко зехтин и тогава ги препичаме и нарязваме на кубчета.

Когато имаме нужда от по-голямо количество крутони е най-добре да ги приготвим във фурната. Нарязваме хляба на кубчета и ги поставяме в тава (най-удобно е върху хартия за печене). Поръсваме ги с мазнина и подправки по избор. Разбъркваме добре. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 10 минути, но ги разбъркваме и гледаме да не загорят.