Пиле с картофи

Пилето с картофи е неповторима класическа рецепта. То е предпочитано заради уникалия си вкус и лесното приготвяне. Понякога оставяме пилето във фурната с часовник и излизаме на разходка, а когато се приберем изгладняли ни чака ароматно и много апетитно ястие. При издокараните и напудрени нови рецепти има риск дали ще ни допадне вкуса, а тази си остава лесна, обикновена и много обичана. Това са храни, с които нашите баби и майки ни посрещат и глезят. Често пъти тези изпитани рецепти си остават предпочитани дори за гости, защото са доказали своя успех.

Всяко семейство си има своя рецепта, с хитринки и тънкости, които използва.  Понякога са възможни леки импровизации. Ще споделя нашите основни съставки за приготвяне на вкусно и лесно пиле с картофки. Желателно е да получим едновременно много сочни и крехки картофи и месо, като пилето задължително трябва да придобие леко запечена и хрупкава коричка.

 

Необходими продукти:

1 цяло пиле ( може само бутчета или крила)

½ пакетче (60 г ) истинско масло

1 ч.л. червен пипер

соев сос

1 кг картофи

 

Начин на приготвяне:

Измиваме и поставяме пилето (цяло или на порции) в тава. Поръсваме пилето с червен пипер, соев сос, малко сол (соевия сос осолява ястието) и олио. Сипваме вода (400-500 мл ) в тавата. Завиваме месото с алуминиево фолио и поставяме тавата във фурната на 220 градуса за един час. След това добавяме едро нарязани картофи и масло. При нужда добавяме още вода – да покрием картофите. Печем още половин час без фолио, за да придобие златна хрупкава коричка.

Когато излизаме на разходки поставяме много едри картофи заедно с пилето, за да се пекат едновременно. Картофите не се скашкват и са превъзходни.

Пиле с картофи
Пиле с картофи

 

Тази рецепта не е подходяща за домашна кокошка.

Домашната кокошка се готви на супа или ястия с много сос в тенджера или дълбока тава. Както и да я приготвяте, гответе я минимум 2 часа.